Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler TUŽILA Austriju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2017, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnica kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler TUŽILA Austriju!

Ne dozvoljava bilo kakvu eksproprijaciju

Odluka austrijske vlade o eksproprijaciji kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler je neustavna i postoje drugi načini da se spreči da mesto bude atrakcija za neonaciste, navela je advokat nekadašnje vlasnice te kuće.

Foto: Profimedia

Kako prenosi Rojters, Gerlinde Pomer-Angloher podnela je tužbu austrijskom Ustavnom sudu, tražeći da se poništi zakon kojim je država zaplenila kuću u mestu Braunau am In, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na granici sa Nemačkom.

Hitler je u toj kući rođen 1889. godine, a Austrija godinama pokušava da otkupiti kuću od vlasnice i naredila je eksproprijaciju, tvrdeći da ne želi da ona postane mesto okupljanja neonacista.

Foto: Profimedia

Advokati vlasnice tvrde, međutim, da to što privlači naciste 70 godina posle Drugog svetskog rata nema nikakve veze sa pravima vlasnice.

Oni su apelovali da policija i pravosudni organi treba da reše pitanje okupljanja neonacista, a ne da krive vlasnicu koja kuću koristi na „neutralan način".

Foto: Profimedia

Predstavnik vlade pred Ustavnim sudom je rekao da to nije samo obična kuća, već da je osoba koja je u njoj rođena počinila najveće zločine u istoriji čovečanstva.

Država planira da kuću pretvori u centar za pomoć osobama s poteškoćama u učenju, nastojeći da prekine njenu povezanost sa Hitlerovom ideologijom. Odluka se očekuje početkom narednog meseca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.