Vlada Kosova se obavezala na primenu svih sporazuma iz Brisela, i onog o ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2020, 09:53

Vlada Kosova se obavezala na primenu svih sporazuma iz Brisela, i onog o ZSO

Vlada Kosova preuzela je primenu svih obaveza po sporazumima proisteklim iz briselskog dijaloga, i onog o Zajednici opština sa srpskom većinom, stoji u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je usvojen prošle nedelje u Vladi Kosova, piše Koha ditore.

Deo obaveza SSP-a je i da normalizuje odnose sa Srbijom, uključujući primenu potpisanih sporazuma, poštovanje principa regionalne saradnje i efikasne saradnje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << misijom spoljne politike, bezbednosti i odbrane EU, navodi list.

U dokumentu se takode pominje sporazum o osnivanju Zajednice (Asocijacije) opština sa srpskom večinom, protiv kojeg se Pokret samoopredeljenje neprestano angažovao. Nije, međutim, opisan put koji treba slediti i radnje koje je moguće poduzeti.

"U decembru 2015. godine Ustavni sud je doneo presudu u vezi sa Sporazumom o Zajednici opština sa srpskom većinom. Vlada Kosova će uvek postupati u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda", piše u Nacionalnom programu za sprovođenje SSP-a, čiji je primerak obezbedio Koha Ditore.

Ustavni sud je utvrdio kršenja u svih sedam poglavlja sporazuma, ali ga nije poništio i preporučio je da se prilikom pripreme statuta izbegne kršenje Ustava i zakona.

Ovaj sporazum je derivat prvog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, obrađen je nekoliko puta od 2013. godine, ali sporazum o principima za ZSO potpisan 2015. godine tokom vlade koju je vodio Isa Mustafa Ustavni sud proglasio je neustavnim.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Kosova preuzela obavezu primene svih sporazuma iz Brisela i onog o ZSO

Izvor: Danas, 26.Maj.2020

Vlada Kosova preuzela je primenu svih obaveza po sporazumima proisteklim iz briselskog dijaloga, i onog o Zajednici opština sa srpskom većinom, stoji u Nacionalnom programu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2020-2024, koji je usvojen prošle nedelje u Vladi Kosova, piše...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.