Veselji: Protivnici nezavisnosti Kosova – Srbija i Vučić

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji: Protivnici nezavisnosti Kosova – Srbija i Vučić

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji rekao je danas, na vanrednoj sednici parlamenta, da "kosovska nezavisnost ima samo jednog neprijatelja, Srbiju i njenog predsednika Aleksandra Vučića", prenela je prištinska Koha ditore.
Vanredna sednica je sazvana sa ciljem da se ograniče ovlašćenja i mandat kosovskoj delegaciji koja pregovara u Briselu.

Više sati trajala je rasprava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanika o ideji Hašima Tačija o mogućoj korekciji granice, tokom dijaloga Beograda i Prištine. Poslanici vladajućih i opozicionih stranaka, međutim, nisu mogli da približe stavove.
Opozicija je zatražila vanrednu sednicu i predložila nacrt rezolucije sa jednom tačkom – "da je teritorija Kosova jedna i nedeljiva, i da niko, ni predsednik, nema mandat da razgovaraju o teritoriji".  
Opozicija, na čiji zahtev je zakazana vanredna sednica, zahteva da se dijalogu iz statusno neutralnog, format promeni u dijalog na nivou ravnopravnih država.
Predstavnici vladajućih stranaka traže od opozicije da prihvati i glasa i za vladin pregovarački tim, sa Fatmirom Limajem na čelu.
Kadri Veselji je poručio da svi treba da rade na zajedničkoj rezoluciji i založio se da ona bude usvojena danas.
Veselji je pozvao poslanike da se ujedine i nađu zajednički jezik o sadržaju nacrta rezolucije za nastavak dijaloga sa Beogradom. 
Ukazao je da kosovski predsednik Hašim Tači ima nacionalni legitimitet, da je izglasan u skupštini i da će "poštovati svaku tačku rezolucije ako se svi složimo".
Na jedinstvo poslanika apelovao je i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, zahtevajući od poslanika da pokažu jedinstvo, onako kako su nedavno glasali o nacrtima zakona za transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. 
"Znamo da će se naš put pretvoriti u još jedan kompromis, ali moramo da znamo da su osnove kompromisa u našem ustavu i da je to Ahtisarijev plan", rekao je Haradinaj i dodao da su odluke na kosovskoj skupštini.
Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Glauk Konjufca rekao je da je ideja Tačija o korekciji granica pretnja Kosovu.
Prema njegovim rečima, predsednik se nikada ne pita o teritoriji svoje države i zbog toga Tačiju nikada ne bi trebalo da bude dozvoljeno da ponovo razgovara sa Srbijom.
"Kosovo je konačno završilo sa Srbijom 2008. Da pošaljemo Kosovo na još jedno okončanje, najveća je šteta i predsednik Kosova je naneo najveću štetu... Rekao je u junu da nema crvenih linija, to znači da o svemu može da se pregovara... To znači da čak i o statusu Kosova može da se diskutuje", poručio je Konjufca.

Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti tvrdi da ideja o korekciji granica potiče od Moskve i Beograda i da "Tačijeva inicijativa šteti kosovskoj državnosti". 
"U vremenu kada je trebalo da budemo više ujedinjeni, ideja za korekciju granica nas je oslabila", rekao je Hoti. 
Tvrdi da Tači želi da postigne dogovor sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem "bez ikakve koordinacije ili posredovanja EU i Sjedinjenih Država".
Istakao je da je Tači idejom o teritorijalnoj razmeni uspeo da stvori veliko građansko nezadovoljstvo, kao nikada ranije.
"Tači je dugo uključen u dijalog, a 25. i 26. avgusta o ovom predlogu govorio je na sastanku u Briselu. Postoji velika građanska neizvesnost, kao nikada ranije, nezadovoljstvo građana je dostiglo rekordan nivo. Priznavanje državnosti Kosova je zaustavljeno. Akcije predsednika su neustavne. U parlamentarnoj demokratiji, šef države nema takva ovlašćenja", rekao je Hoti na sednici. 
Šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Memli Krasnići predstavio je šest tačaka koje ta stranka smatra da treba uključiti u tekst rezolucije o dijalogu sa Srbijom. 
Pored ostalog, predlažu da skupština podrži nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa "kao najboljeg načina za postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma koji bi rezultirao uzajamnim priznavanjem i članstvom Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama" i da skupština ima odlučujuću ulogu u dijalogu sa Srbijom.
Iz Alijanse za budućnost Kosova su poručili da ne treba građane maltretirati praznim govorima, već da rezoluciju treba usvojiti sa dve trećine glasova.
"Ustav Kosova jasno određuje kako se štiti integritet i suverenitet zemlje. Zato nemojmo mnogo govoriti. Da predložimo rezoluciju i da je usvojimo sa dve trećine glasova", rekao je Ahmet Isufi iz AZBK.
Vanrednoj sednici, navodi RTK 2, nisu prisustvovali poslanici Srpske liste, zbog čega su novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku ostali uskraćeni za prevod. 
Sednica je nakratko bila prekinuta, jer u skupštinskoj sali nije bilo inicijatora te vanredne sednice.
Vanredna sednica zakazana je na zahtev opozicionih stranaka Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Veselji označio Vučića za metu

Izvor: RTS, 31.Okt.2018

Potpredsenik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je očigledno da je cilj tvrdnji predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da je predsednik Srbije neprijatelj Kosova – crtanje mete na glavi Aleksandra Vučića. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.