Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović: Lečenje narkomana nije zadatak crkve već države!

VRBAS - Narkomanija, najprofitabilnija industrija na svetu na koju se ne plaća porez, toleriše se u Srbije

jer još nije usvojena strategija za suzbijanje bolesti zavisnosti, rečeno je u Vrbasu na skupu o suzbijanju droge. Predsednica Udruženja građana za borbu protiv narkomanije iz Novog Sada Ružica Veselinović rekla je na skupu pod nazivom "Vrbas bez droge" da se taj problem ne rešava sistemski što je očigledno i po tome što ne postoje državne bolnice za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lečenje narkomana. Prema njenim rečima, ljudi ne znaju kome da se obrate dok u društvu "vlada pandemija narkomanije".

"Pogrešno je što u nacrtu Nacionalne strategije nije predviđeno lečenje narkomana. Ovaj dokument predviđa 20 odsto edukacije, samo 10 odsto lečenje narkomana, a čak u 70 odsto metadonsku terapiju za

narkomane", rekla je Veselinović.

Ona je naglasila da je Evropska unija odobrila 3,5 miliona evra za stvaranje metadonskih centara u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ocenivši da je to mera za smanjenje kriminala, ali ne i rešenje za

narkomane u Srbiji, te država treba da im obezbedi lečenje.

"Lečenje narkomana nije zadatak crkve koja već ima prihvatilišta za lečenje od droge kao što je ono u Kaću, već to država treba da radi planski", rekla je Veselinović.

Na okruglom stolu je rečeno da ne postoje podaci o realnom broju narkomana u opštini Vrbas. Viši policijski inspektor Policijske stanice u Vrbasu Vladimir Glođović rekao je da u ovoj godini do sada podneto 37, dok su u 2007. godini bile 22 krivične prijave za prodaju droge što govori da je droga više raširena, ali i da se policija više bavi suzbijanjem narkomanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.