Važna edukacija o melanomu, epidemija usporila preglede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2021, 19:39

Važna edukacija o melanomu, epidemija usporila preglede

Еpidemijska situacija sa koronavirusom je sve zaustavila i usporila, pa se tako i mnogo manje ljudi javljalo na preventivne preglede. Rezultat toga obeshrabruje, budući da, kada govorimo o melanomu, čak 60 hiljada 192 slučaja u svetu nije otkriveno u ranoj fazi.

“Taj broj je očekivan s obrzirom na to da se pacijenti nisu javljali na redovne preglede na početku pandemije”, kaže dr Zoran Golušin.

Osobe sa velikim brojem mladeža, preko 50, svetle kože, sa čestim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crvenilom i opekotinama na koži od sunca tokom detinjstva, kao i genetski faktor, imaju veći rizik od pojave melanoma.

Godišnje u Srbiji melanom otkrije više od 620 osoba. Svega 25 odsto melanoma otkrije se u ranom stadijumu, za razliku od Nemačke, gde se i do 80 posto otkrije u ranom stadijumu, zahvaljujući dugogodišnjoj edukaciji stanovništva o važnosti samopregleda.

Neslavno drugo mesto po učestalosti maligniteta kod mladih zauzima melanom, i to najčešće kod devojaka uzrasta od 15 do 29 godina.

Sunčanje u solarijumu jedan je od faktora koji pospešuju pojavu melanoma.

Najbolja zaštita je umereno izlaganje suncu, odnosno da se tokom zimskih dana na suncu boravi do 45 minuta, a tokom leta do 15 minuta u toku jutra ili kasnog poslepodneva, uz korišćenje svih fizičkih i hemijskih zaštita.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.