(VIDEO) DA LI JE SEZONA BAŠ TOLIKO LOŠA: Pogledajte Mesijev učinak u 2014. godini

Izvor: Kurir, 26.Dec.2014, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) DA LI JE SEZONA BAŠ TOLIKO LOŠA: Pogledajte Mesijev učinak u 2014. godini

Argentinac prvi put nije bio u izboru za najboljeg igrača Evrope, iako brojke govore da i u sezoni bez trofeja ima razloga za zadovoljstvo

U poslednje vreme raspravlja se o tome, kako fudbaler Barselone Lionel Mesi za sobom ostavlja 2014., možda najlošiju godinu u karijeri. Evo brojki, koje govore o tome, da iako nije podigao nijedan pehar sa Barselonom ili Argentinom, zbog čega prvi put u poslednjih šest sezona nije bio u izboru za najboljeg igrača Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Argentinac ima razloga za zadovoljstvo.

Mesi 2014. godinu završava sa 35 golova i trećim mestom u španjskom prvenstvu - 2010. je došao do 42, 2011. je bio nešto slabiji - 31, dok je 2012. postigao senzacionalnih 59 pogodaka.

Kad se radi o ukupnom broju, Mesi je doduše daleko od 91 pogotka kojima se okitio u 69 utakmica odigranih 2012. Godinu dana ranije, 2011., postigao je 59 u 70 utakmica, a 2013. zbroj se popeo na 45.

Ove  godine je poboljšao prošlogodišnji skor - ima 58 pogodaka u 66 utakmica.

Mesi je u ovom prvenstvu i najbolji strelac Barselone sa 15 pogodaka, kojima treba dodati i 8 asistencija. Uspeo je dostići i preskočiti rekorde koje su držali Telmo Zara kao najbolji strelac svih vremena u Primeri, odnosno Raul u Ligi šampiona. Mesi je bio finalista Svetskog prvenstva u Brazilu gde je oko vrata okačio srebrnu medalju te je proglašen najboljim igračem.

Odakle onda priče o lošoj sezoni? U finalu Svetskog prvenstva od njega se očekivalo da bude presudan u nadmetanju s Nemcima, a nije. Sa Barselonom nije osvojio nijedan trofej.

Sam Mesi priznao je da je mogao i bolje, dok je da ga je Kristijano Ronaldo ove godine pobedio. Brojke, međutim, govore nešto sasvim drugo - Portugalac je upisao samo dva pogotka više (60), ali među njima je 13 jedanaesteraca (Mesi sedam). Mesiju je, naprotiv, trebalo mnogo više vremena od očekivanog da preskoči Zaru, dok je početak sezone 2014/15. bio je za zaboraviti. Od 11 utakmica mrežu je bio zatresao u samo 6. U 11 utakmica postigao je 7 golova, što je najgori skor u poslednjih 8 godina.

Mesi po prvi put nije uključen u finale izbora za najboljeg igrača Evrope. Posle šest uzastopnih godina u kojima je proglašavan najboljim argentinskim fudbalerom, ove je godine tom titulom nagrađen Anhel di Marija, pobednik Lige šampiona sa Real Madridom, a izabran je i za najboljeg igrača finalne utakmice.

- Bila je ovo teška godina, i privatno i profesionalno  - izjavio je Mesi argentinskim medijima prije početka SP-a, na koje je otišao s novom povišicom i produženjem ugovora. Uprava je popustila još jednom njegovom zahtevu iz straha da bi mogao napustiti klub.

Mesijeva nesigurnost koju je izrazio prilikom pitanja o budućnosti u Barseloni podigla je veliki vrtlog. Jasno je da ne uživa bezgraničnu podršku kao nekada. Optužen je i za skrivanje novca od ‘dobrotvornih’ utakmica u poreznim oazama, pa čak i da otac ‘pere’ ilegalni novac. Problemi s poreskom upravom doneli su mu status najizdašnijeg poreskog platiše u Španiji. Ove je godine uplatio 53 miliona evra na ime poreza, kazni i zateznih kamata, a u poslednjih sedam godina gotovo 100 miliona.

http://www.youtube.com/watch?v=DMQ0Z1_Pea8

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.