VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Mumija sa zlatnim jezikom iz doba Kleopatre nađena u Egiptu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2021, 23:49

VELIKO OTKRIĆE ARHEOLOGA: Mumija sa zlatnim jezikom iz doba Kleopatre nađena u Egiptu (FOTO/VIDEO)

Mumija sa zlatnim jezikom nađena je u Egiptu na lokaciji Taposiris Magna. Procenjuje se da je stara oko 2.000 godina i da potiče iz perioda vladavine Kleopatre.

Arheolozi pretpostavljaju da je zlatni jezik stavljen u mumiju tokom balsamovanja, kako bi ona mogla da govori sa bogom podzemlja Ozirisom posle smrti, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete.

Kako navode iz egipatskog ministarstva, nije jasno zbog čega je jezik napravljen baš od zlata, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << niti da li je osoba koja je mumificirana imala nekih problema sa govorom tokom života.

Mumiju je pronašao tim arheologa koji je predvodila Katlin Martinez iz Dominikanske Republike u jednoj od 16 grobnica na tom lokalitetu.

Taposiris Magna je lokalitet na kom su nađeni hramovi posvećeni Ozirisu i Isis, boginji koja je bila Ozirisova sestra i supruga.

Prethodno su arheolozi na istom mestu našli veliki broj novčića na kojima je lik Kleopatre, poslednje vladarke Egipta.

Svih 16 grobnica stare su oko 2.000 godina i u njima su arheolozi našli veoma vredne artefakte.

U jednoj od njih otkrivena je ženska mumija sa posmrtnom maskom koja pokriva veći deo njenog tela i prikazuje je sa pokrivalom na glavi dok se osmehuje.

A post shared by Dr. Kathleen Martinez (@drkathleenmartinez)

Nađene su i dve mumije sa ostacima svitaka koji se tretnutno analiziraju. Na jednoj od mumija nađeni su i zlatni ukrasi Ozirisa.

Arheolozi su otkrili i nekoliko veoma dobro sačuvanih statua koje prikazuju likove sahranjenih osoba.

- كشف أثري جديد بالإسكندرية نجحت البعثة المصرية الدومينيكانية التابعة لجامعة سانتو دومنيجو برئاسة الدكتورة/ كاثلين...

Posted by ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ on Петак, 29. јануар 2021.

Prema nalazima naučnika, ove statue datirane su u period vladavine dinastije Ptolomeja, koja je prostorom današnjeg Egipta vladala od 304 do 30 godine pre nove ere, ili period vladavine starog Rima, posle Kleopatrine smrti 30 godine pre nove ere.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.