VELIKI PORAST ZARAŽENIH U BANJALUCI: Za pet dana 99 novih slučajeva, ipak jedna stvar je ohrabrujuća

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 08:18

VELIKI PORAST ZARAŽENIH U BANJALUCI: Za pet dana 99 novih slučajeva, ipak jedna stvar je ohrabrujuća

Banjaluka nekoliko poslednjih dana beleži znatniji porast broja zaraženih osoba novim korona virusom, a od 10. do 15. jula, po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zabilježeno je 99 novih slučajeva.

 Ipak, ohrabrujuće je to što pacijenti uglavnom imaju blažu kliničku sliku.

To kaže Mirjana Miljković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka.

- Za sada su to uglavnom pacijenti koji imaju blažu kliničku sliku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mada imamo i pacijente sa srednjom kliničkom slikom - ističe Miljkovićeva.

Od simptoma, kako navodi, dominiraju povišena telesna temperatura, kašalj, stezanje u grudima, malaksalost, proliv, glavobolja, te gubitak okusa i mirisa.

- U odnosu na životnu dob najviše obolelih je u srednjoj i mlađoj životnoj dobi - dodaje načelnica HES u Banjaluci.

Na naše pitanje da li su se pojavila žarišta u Banjaluci, Miljkovićeva kaže da se najveći broj obolelih odnosi na pacijente sa respiratornim simptomima, koji se javljaju u Ambulantu za respiratorne infekcije u Poliklinici, kao i na bliske kontakte pozitivnih osoba.

- Trenutno smo u fazi lokalne transmisije, što znači da je virus prisutan u populaciji. Samo strogo poštovanje preporučenih mera može rezultirati smanjenjem broja obolelih i sprečavanjem širenja infekcije - zaključuje ona.

U Banjaluci je sa jučerašnjim danom virus potvrđen kod 958 osoba. Trenutno su u najvećem gradu aktivno 280 slučaja.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.