KORONA U SRBIJI Prvi pacijenti stigli u Institutu za medicinu rada, sve više mladih sa TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM

Izvor: Press, 16.Jul.2020, 10:45

KORONA U SRBIJI Prvi pacijenti stigli u Institutu za medicinu rada, sve više mladih sa TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM

10: 00 - Kraljevo: Sve veći broj zaraženih, u poslednjih mesec 500 novih slučajeva Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od testiranih 118 uzorka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, čak 77 osoba je pozitivno na koronavirus. Nažalost, 15. jula je preminuo jedan pacijent u Opštoj bolnici „Studenica“, tako da je ukupan broj preminulih 16.
Foto:blic
Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << informacijama Zavoda za javno udravlje Kraljevo, ukupan broj registrovanih lica obolelih od „Kovida 19“ na teritoriji Kraljeva sada je 547. Čeka se još šest rezultata iz laboratorije „Vatreno oko“.

- Kraljevačko zdravstvo proširuje kapacitete, a više od 80 pacijenata je hospitalizovano. Zaštitne opreme ima dovoljno, otvaraju se i nove jedinice. Ono što nije dobro, sve nam je veći broj zdravstvenih radnika koji su zaraženi korona virusom – izjavio je dr Radovan Čekanac, epidemiolog, član Gradskog štaba za vanredne situacije
09: 32 - Prihvatilišta za desu i odrasle u preventivnoj izolaciji
Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu, Prihvatilište za decu i Prihvatilište za odrasla i stara lica ponovo se nalaze u preventivnoj petnaestodnevnoj izolaciji kako bi se sprečio ulazak i širenje virusa korona u tim ustanovama socijalne zaštite.
Kako je za Tanjug navela gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, te ustanove se već deseti dan nalaze u petnaestodnevnom smenskom radu što konkretno znači da zaposleni ne odlaze svojim kućama već su sve vreme sa korisnicima.
- Ovo je vid preventivne izolacije - rekla je ona i precizirala da se u Prihvatilištu za decu trenutno nalazi 26-oro dece, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 82 korisnika.

09: 11 - KCV: 254 pacijenta na lečenju, 19 na respiratoru
Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić izjavila je da je u tom kliničkom centru smešteno 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.
- Njih 19 je na mehaničkoj ventilaciji, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku kliničku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička terapija - rekla je Stokićeva za RTS.
08:45 - Čačak, sve više mladih sa teškom kliničkom slikom
Na području Moravičkog okruga od početka epidemije kovid 19 je potvrđen u 450 slučajeva. Iz bolnice u Čačku upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, na kovid odeljenjima je 167 pacijenata i svi su sa upalom pluća.

08: 41- Prvi pacijenti stigli u Institutu za medicinu rada
U kovid sistem ušao je i Institut za medicinu rada i prvi pacijenti biće smešteni posle 8 časova. Direktor te ustanove, prof. dr Aleksandar Milovanović rekao je da je sve spremno za prijem prvih pacijenata i da je kapacitet te ustanove 40 do 60 mesta, ali da su spremljene i lakarske k sobe tako da mogu da prime i do 90 pacijenata.
Ističe da će medicinski timovi biti oformljeni u toku prepodneva, tako da mogu da funkcionišu 24 sata dnevno.
08:33 - Brnabić: Vlada nije potpuno odustala od policijskog časa
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija sa širenjem korona virusa u Srbiji izuzetno teška i kompleksna, te da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, ali da sa takvom odlukom mora da se složi ceo Krizni štab.

08:26 - Dr Kon: "Beograd je potencijalna bomba"
- Mere o nošenju maski mogu da počnu da se primenjuju odmah, a ne da se čeka petak. Trebalo bi već sada da očekujemo rezultate. Beograd je u ovom trenutku dominantna potencijalna bomba - upozorio je danas epidemiolog dr Predrag Kon.
Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
Nema više prostora za pooštravanje mera, osim uvođenja vanrednog stanja, istakao je Kon, gostujući u emisiji "Fokus".
08:16 - U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo 11 osoba
U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.393 osoba, 351 je bio pozitivan, a preminulo je 11 osoba. Na respiratoru se sada nalazi 169 pacijenata, što je za jedan manje nego juče, kada smo imali najviše od početka epidemije. Tri osobe preminule su u bolnici u Novom Pazaru.
08:06 - Uskoro testiranje i kod privatnika
Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova počeće uskoro da testiraju građane na prisustvo virusa korona.
Foto: Tanjug/AP
- Očekujemo da najkasnije u narednih 48 sati, privatne laboratorije, one koje su zainteresovane za pružanje ove usluge, preuzmu testove i počnu da rade testiranje na antitela - kažu u sekretarijatu asocijacije koja okuplja najveće privatne bolnice i biohemijske laboratorije.
08:00 - Vučić: Srbija među prvih 30 zemalja koje će dobiti vakcinu
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će se država potruditi da Srbija bude među prvih 30 zemalja u svetu koje će dobiti vakcinu protiv korone. Najavio je da će uskoro sa zemljom koja je završila sa testiranjem vakcine protiv virusa korona biti potpisan protokol o saradnji.
07:53 - Nošenje maski obavezno na teritoriji cele Srbije, za decu - preporuka
Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra, odlučeno je juče na Kriznom štabu, saznaje "Blic".
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija
Ovo vladino telo donelo je odluke koje će se odnositi na celu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj poslednjih nedelja samo na pojedine gradove. Doneta je i preporuka da bi zaštitne maske trebalo da nose i deca.
07:49 - Nezapamćena gužva ispred Torlaka
Ogromne redove za testiranje na korona virus mogli ste da zateknete juče ujutru ispred Instituta "Torlak", a o tome svedoče i video snimci koji se šire društvenim mrežama.
Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Kapije Instituta su zatvorene juče već oko 11 sati, a građani su bili nezadovoljni jer im je rečeno da se testiranja vrše do 15 sati, a ne do ograničenog broja testova. Ekipa "Blica" bila je na licu mesta.
07:41 - Dr Stevanović: Preminuo je dečko '94 godište
Foto: Slobodan Miljević / Tanjug
- Preminuo nam je dečko '94. godište, bez hroničnih bolesti. To su strašne stvari, ali i dalje kod mene na Voždovcu svakog dana gledam da se mladi okupljaju u zgradama, u grupama voze liftovima, jedni do drugih, niko maske ne nosi. Klinika je puna mladih ljudi, ali mnogi u Srbiji to i dalje ne shvataju - izjavio je dr Goran Stevanović dodajući da je krajnje zabrinut zbog perioda koji nam tek predstoji.
07:38 - Nove dve bolnice u kovid sistemu
Institut za medicinu rada sa 100 kreveta i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije ulaze u kovid sistem, saznaje RTS. To je odlučeno nakon sastanka ministra ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.
To je prvi put da te zdravstvene ustanove ulaze u kovid sistem, s obzirom na to da do sada nisu zbrinjavale kovid pacijente.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kikindi 45 lica obolelo od kovida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020

Prema poslednjim informacijama, u Kikindi je preko 45 lica obolelo od covida 19. U kikindskoj Opštoj bolnici, trenutno je hospitalizovano 15 pacijenata pozitivnih na koronu, sa lakšom ili srednjom kliničkom slikom. Broj pregleda u kovid ambulantama je povećan, pa se u proseku dnevno javlja preko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.