VELIKA OLUJA TUTNJI KA SRBIJI, BEOGRAD NA UDARU: Vetar čupao stabla i krovove u Sloveniji i Hrvatskoj, grad napravio haos (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2023, 14:38

VELIKA OLUJA TUTNJI KA SRBIJI, BEOGRAD NA UDARU: Vetar čupao stabla i krovove u Sloveniji i Hrvatskoj, grad napravio haos (FOTO)

Dok se Srbija prži na tropskim temperaturama, zemlje u okruženje zahvatgilo je snažno nevreme.

Slovenija je bila jutros na udaru snažne oluje, sa obilnim padavinama i gradom. Najteže je bilo na području Velenja i Pomurja, gde je vetar čupao stabla i krovove, a ima i poplavljenih objekata.

Pojedini potrošači nemaju električne energije jer je pričinjena šteta na dalekovodima.

Fotografije koje kruže društvenim mrežama najbolje pokazuju razmere jakog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nevremena, a predviđa se da će do kraja dana Slovenija biti na udaru novih oluja.

Snažno nevreme protutnjalo je i kroz Hrvatsku. Dok se u Dalmaciji bore sa stravičnim požarima, u Međimurskoj županiji vetar je čupao stabla, a grad nemilosrdno tukao. Vatrogasci su morali da intervenišu na oko desetak lokacija zbog porušenih stabala i poplavljenih podruma.

Kako je izvestio HRT pozivajući se na lokalne medije, vetar je čupao stabla, a grad je padao od Macinca do Čakovca. Vatrogasci su, kažu, intervenisali desetak puta na uklanjanjanju porušenih stabala, a morali su i da ispumpavaju vodu iz pojedinih podruma.

Oluja je gotovo uništila dva velika kestena na ulazu u Stari grad Čakovac, koji su tu decenijama i na neki način bili su simbol tog grada.

Očekuje se da će nevreme zahvatiti zagrebačku, karlovačku, osječku i gospićku regiju, ali i riječko područje.

Dok sa jedne strane nevreme tutnji u Hrvatskoj, jak vetar otežava gašenje velikog požara koji je buknuo u četvrtak oko 11:10 u mjestu Gornji Banovci kod Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Na terenu je 79 vatrogasaca sa 28 vozila.

Požar gasi pet aviona. Prema rečima zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimira Miloševića, požar nije ni blizu pod kontrolom niti je lokalizovan.

Požar se približio kućama, zbog čega su iz predostrožnosti evakuirane dve porodice.

Večeras se očekuje i nevreme na području Beograda i šire okoline.

- Na području Beograda i šire okoline posle podne i uveče moguća je pojava kratkotrajno intenzivnih plјuskova sa gradom i olujnim vetrom - stoji u upozorenju RHMZ.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

JAKA OLUJA NAPRAVILA HAOS U SLOVENIJI, HLADAN TALAS STIŽE I U SRBIJU Grad nemilosrdno uništio sve, jak vetar nosio krovove: Dramatični prizori sa lica mesta (VIDEO/FOTO)

Izvor: Blic, 13.Jul.2023

Oluja, praćena gradom, jakim vetrom i grmljavinom pogodila je danas Sloveniju, a potom se premestila i do Hrvatske. Nevreme je naišlo nakon vedrog i sunčanog prepodneva, a prema najavama meteorologa, pljuskovi i grmljavina stići će večeras i u pojedine delove Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.