VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE: Jedno od troje dece ugroženo zbog konzumiranja ovog popularnog pića

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2022, 16:32

VAŽNO UPOZORENJE ZA RODITELJE: Jedno od troje dece ugroženo zbog konzumiranja ovog popularnog pića

Studija rađena u Velikoj Britaniji pokazala je da deca konzumiraju pića vrlo štetna po njihovo zdravlje.

Kako "The Sun" prenosi, studija je pokazala da čak 32% dece konzumira energetska pića bar jednom nedeljno. Učestalo konzumiranje energetskih pića (5 ili više limenki nedeljno), direktno je povezano sa lošim uticajem na fizičko i mentalno zdravlje.

Istražitelji sa Jork Univerziteta upozoravaju mlade da upotrebom energetskih pića narušavaju svoje zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i da su podložniji glavoboljama, nesanici i iritaciji. Studija je radila analizu na hiljadu dece i uporeređena je sa istaživanjima iz celog sveta.

 Potvrđeno je da dečaci konzumiraju energetska pića više nego devojčice, i to uglavnom u siromašnijim područijima.

 Prosečna konzerva energetskog pića ima istu količinu kofeina kao jedan  espreso - kao i druge aktivne sastojke kao što su guarana i taurin.

   Umereni dnevni unos kofeina preporučen  za  odrasle je do 400mg, dok za decu i adolescente ne postoji tačan podatak o podnošljivim količinama kofeina. Takođe i količine šećera u prosečnoj limenci energetskog pića su iznad preporučenog dnevnog unosa.

- Potrebno je da se uradi još istaživanja kako bi se pratili efekti energetskih pića na decu koja ih piju, naše istraživanje je otkrilo dosledne dokaze o povezanosti između redovne konzumacije ovih pića i njihovog efekta na decu i njihovo zdravstveno stanje - izjavila je Kler Kouja, vodeći istraživač Jorkovog Univerziteta.

        Ova istraživanja pružaju podršku vladi i politici zabrane prodaje energetskih pića deci.

 Studija je isto pokazala da deca koja su bolje informisana o sastojcima energetskih pića konzumiraju ih manje, što dovodi do zaključka da bi edukacija dece i adekvatne kampanje umanjila upotrebu ovih pića kod mlađe populacije.

 Dosta prodavnica širom Velike Britanije samostalno  odbija da prodaje ova pića maloletnim licima.

 Gavin Partington, Generalni Direktor Britanske Asocijacije Bezalkoholnih pića izjavio je: "Naši članovi ne reklamiraju i ne prodaju energetska pića mlađima od 16 godina. U prilog tome govori i to da stoji obaveštenje na svakom piću da nije preporučljivo za decu".

  Portparol Ministastva zdravlja rekao je: "Nakon konsultacija potrvrdili smo da ćemo prekinuti prodaju energetskih pića mlađima od 16 godina. Želimo da podržimo svakoga da živi zdrav život, bez obzira na okolnosti i trenutno sprovodimo ambiciozne projekte i inicijative za stbaranje zdravijeg okruženja."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.