Usvajanje izveštaja većinom - jasna podrška Srbiji

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Usvajanje izveštaja većinom - jasna podrška Srbiji"

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister izrazio je nadu da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom.

Usvajanje izveštaja velikom većinom pokazala bi se podrška evropskom putu Srbije.

Makalister je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je poseta usledila u pravo vrene, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji.

Najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. Ili 29.novembra u Briselu.

On je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmeni mišljenje.

„Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja“, kazao je Makalister.

On je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i kazao da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju, kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

Makalister je objasnio da je pristupni proces i usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

„Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu“, naglasio je on.

Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10. decembra u Briselu.

„Kao izvestilac mogu da kažem - što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme“, rekao je on ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljima 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

Makalister je kazao da voli da dolazi u Srbiju i Beograd i sastaje se sa toliko političkih predstavnika, koji su postali i prijatelji, te da je počastvovan što je u društvu šefa Delegacije EU Semom Fabricijem i novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

Na kraju je ponovio da se nada da će izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu biti usvojen sa jasnom većinom, kako bi se Srbiji pokazala podrška na putu u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.