Hočevar: Liturgije bez vernika, pandemija izazov i za crkvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2020, 12:05

Hočevar: Liturgije bez vernika, pandemija izazov i za crkvu

U skladu sa merama vanrednog stanja, sve crkvene liturgije i obredi povodom predstojećeg praznika Uskrsa, koji se po Gregorijanskom kalendaru slavi u nedelju 12.aprila, biće održani bez vernika, kaže beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar za Tanjug.

On poručuje da sada nema velike razlike između državnih i crkvenih vlasti, te da smo svi pozvani da budemo krajnje dosledni i da uvažavamo Tvorca i njegove prirodne zakone

Prema rečima Hočevara, vernici rimokatoličke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkve moći će da prate prenose liturgija putem televizijskih i internet kanala i da na taj način budu u duhovnom zajedništvu sa svojim sveštenicima, Crkvom i Bogom.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa svaki župnik i sveštenik će služiti liturgije bez vernika koji, poruka je Hočevara, treba da ostanu kod kuće i praznik iskoriste kako bi dublje shvatili smisao ranohrišćanske "kućne crkve" i molitve sa ukućanima.

"Na Veliki petak vernici će na kanalu naše Nadbiskupije pratiti liturgiju "stradanje Križni put", ali i liturgijska slavlja iz Rima. Na Uskrs služimo liturgiju u Crkvi Krista Kralja bez vernika, ali će biti organizovan televizijski prenos", kaže Hočevar.

Prethodnih dana vernicima su, dodaje on, podeljeni materijali sa molitvama koje će čitati kod kuće u dane praznika.

Sveštenici svakog dana u 18 časova služe liturgije, ali od uvođenja vanrednog stanja, ističe Hočevar, vernici u skladu sa propisima mogu samo pojedinačno da dolaze u crkvu i da se lično mole od 10 sati do početka policijskog časa.

"Mi vodimo računa da ne bude previse vernika u crkvi i poštujemo sve propise. Bog je stvorio telo, dao zakone i svi se moramo pridržavati Tvorca. Sada nema velike razlike između državnih i crkvenih vlasti, svi smo pozvani da budemo krajnje dosledni i da uvažavamo Tvorca i njegove prirodne zakone", ističe Hočevar.

Mišljenja je da je pandemija korona virusa veliki izazov ne samo za medicinu i nauku, već i za antropologiju, filozofiju i teologiju i da iz svega udruženi treba da naučimo kako da "čitamo znakove vremena".

"Ovi dani su blagoslov za sve mudre ljude. Sada znamo šta znači nepoštovanje onoga što nam je Bog dao kao put zdravlja, dao nam je nedelju kao dan duhovnosti ,molitve, zajedništva, međusobnog upoznavanja, ali i čežnje za budućim eshatološkim svetom", navodi Hočevar.

Dodaje da župnici i sveštenici Beogradske nadbiskupije vernicima svakodnevno pružaju podršku kroz telefonske razgovore da bi lakše prebrodili trenutnu krizu, dok aktivisti i volonteri humanitarne organizacije Katoličke crkve "Karitas" pomažu starima i usamljenima i nabavljaju im namirnice.

"Važna je poruka da naši vernici nisu zaboravljeni i da je crkvena zajednica uz njih, a pre svega njihovi sveštenici. Ovo vreme pandemije je blagosloveno da svi naši vernici dođu do dublje spoznaje i da još više cene svete tajne i zajedništvo", poručio je Hočevar.

Uskršnja poruka Hočevara: Korona virus zadao udarac čoveku na najosetljivijem mestu

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima predstojeći Uskrs po gregorijanskom kalendaru i u uskršnjoj poruci ocenio da je korona virus zadao udarac čoveku na najosetljivijem mestu i zapitao zar nam sadašnja pandemija virusa ne potvrđuje da smo svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura.

"Ako nismo sposobni da to spoznamo i ispovedimo svojim razumom, svojim razmišljanjem, onda nam pandemija poručuje svojom agresivnošću: svako od nas može bližnjeg svog zaraziti ili spasiti. A neposluh tom pozivu i toj činjenici žanje premnoge snopove smrti", naglasio je Hočevar.

Po kovidu 19, "Ti, Sine Božji, očigledno nas upućuješ da treba što bolje da slušamo jedni druge, da dublje u nama odjeknu vapaji drugih, da dalekosežnije proučavamo povest tih drugih", ocenio je Hočevar.

"Koliko će još samo biti potrebno poslušnosti da bismo dublje spoznali da je celokupno čovečanstvo samo jedna mala porodica u kojoj odjekuje baš svaki pojedinačni korak i najmanji pokret ruke - bilo pozitivno, bilo negativno", upitao se Hočevar.

Beogradski nadbiskup čestitao je Uskrs poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Irineju i poželeo mu da ga u iskušenjima nadahnjuje Duh Božji.

Uskrs po gregorijanskom kalendatu ove godine se obeležava u nedelju, 12. aprila.

Hočevar čestitao Uskrs patrijarhu, pravoslavnom sveštenstvu i vernicima

Beogradski nadpiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas Uskrs poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju, sveštenstvu i svim vernicima koji po Julijanskom kalendaru ove godine slave taj praznik 19. aprila, uz tradiocionalni pozdrav ''Hristos vaskrese, vaistinu vaskrese''.

Hočevar je uz čestitke i najbolje želje u pismu Irineju naveo da u današnjem svetu vlada toliko bolesti, strahova, nevolja i neizvesnosti i da to sve još jače potiče i obavezuje da ''stanovnicima Zemlje otvorimo potoke i reke nade, Božje blizine i garancije života, koji nema kraja, koji nema zalaska".
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hočevar: Mi smo jedna porodica

Izvor: Danas, 08.Apr.2020

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima predstojeći Uskrs po gregorijanskom kalendaru i u uskršnjoj poruci ocenio da je korona virus zadao udarac čoveku na najosetljivijem mestu i zapitao zar nam sadašnja pandemija virusa ne potvrđuje da smo svi jedna jedinstvena porodica...

Nastavak na Danas...

Poruka Stanislava Hočevara sa Uskršnje poslanice

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2020

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici vernike da se, uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika, Hristovog stradanja i uskrsnuća, zamisle nad rečenicom iz Poslanice Jevrejima "Iako bijaše Sin, preko stradanja nauči se poslušnosti"(Jev 5, 8)...Hočevar...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.