Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2020, 13:31

Poruka Stanislava Hočevara sa Uskršnje poslanice

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici vernike da se, uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika, Hristovog stradanja i uskrsnuća, zamisle nad rečenicom iz Poslanice Jevrejima "Iako bijaše Sin, preko stradanja nauči se poslušnosti"(Jev 5, 8).

Hočevar je u poslanici naveo da se nad ovom rečenicom treba zamisliti posebno sada, u vreme pandemije Covid-19, koja je "zadala udarac čoveku na najosetljivije mesto".

Podsećajući >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da "Isus iz Nazareta nije tek jedan od toliko ljudi, već jedini koji vrši isključivo Očevu volju, i to u telu i u onom telesnom", Hočevar u Uskršnjoj poslanici kaže da je "poruka nad porukama: u telu i u onom telesnom treba vršiti Očevu volju i naum Njegov, inače samo telo postaje neposlušno".

"Zar parlamenti ovoga sveta tako često ne glasaju za zakone neposlušnosti Božjemu Duhu. Koje to vlade, braćo i sestre, danas razmatraju Isusova blaženstva? Ođekuje li uopšte u njima glas Jevanđelja? Isusov "proglas" mira Uskršnjeg jutra pretvorili smo u bezbrojne fabrike oružja, smatrajući da ćemo na taj način obezbediti i mir, i sigurnost, i jaku ekonomiju", kazao je Hočevar a saopštila je beogradska nadbiskupija.

Hočevar je u poslanici rekao da smo "zaboravili da u nama živi proročki svet, da samo srce, ispunjeno ljubavlju, može slutiti budućnost, a samo razum, očišćen od sebičnosti, može stvarati logiku života".

"I dok se Ti, Isuse, zauzimaš za male i siromašne, izbeglice i strance, mi, iskorišćavajući jedni druge, stvaramo ne jedinstveni nego polarizovani svet: bogatih i siromašnih, blokova i klasa, velikih i malih, svet prve, druge ili treće brzine razvoja. I to razvoja u sferama vlasništva, imanja, posedovanja, ekonomije, ukratko ‒ onoga što stavljamo na sebe, oko sebe i pored sebe", naveo je Hočevar.

Hočevar se upitao i "zar nam i sadašnja pandemija virusa ne potvrđuje da smo ipak svi jedna jedinstvena porodica svih naroda, jezika, boja kože i kultura".

"Ako nismo sposobni da to spoznamo i ispovedimo svojim razumom, svojim razmišljanjem, onda nam pandemija poručuje sa svom svojom agresivnošću: svako od nas može bližnjeg svog zaraziti ili spasiti. A neposluh tom pozivu i toj činjenici žanje premnoge snopove smrti", kazao je Hočevar.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Hočevar: Iako bijaše Sin, preko stradanja nauči se poslušnosti - poruka Uskršnje poslanice

Izvor: Beta Video, 08.Apr.2020

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici vernike da se, uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika, Hristovog stradanja i uskrsnuća, zamisle nad rečenicom iz Poslanice Jevrejima ``Iako bijaše Sin, preko stradanja nauči se poslušnosti``(Jev 5,...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.