Uručene nagrade Večernjih novosti za najplemenitiji podvig

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade Večernjih novosti za najplemenitiji podvig

Dnevni list "Večernje novosti" dodelio je danas tradicionalne zlatne i specijalne plakete za najplemenitiji podvig godine, pojedincima koji su pokazali humanost, plemenitost i nesebičnu hrabrost.

Među nagrađenima već 50 godina nema nijednog političara podseća Matija Bećković

Ove godine za najplemenitijeg izabran je Goran Sladojević iz Badovinaca koji je spasao četvoricu komšija, otrovanih podzemnim gasom. Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pripala je porodici Mijailović iz Beograda, koji su donirali organe sina kome više nije bilo pomoći i tako spasili četiri života. Zlatnu plaketu za dečji podvig dobio je Nikola Ječmenica za spasavanje druga koga je zahvatila vatra.

- Nagrađena su dela, a ne reči i obećanja, činovi, a ne prazne priče i možda zato među nagrađenima već 50 godina nema nijednog političara - kazao je predsednik Žirija Matija Bećković na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Pored njih, plakete je dobilo još 15 osoba - dečak Nikola Džoni Ranković za organizovanje humanitaranog koncerta, policajac Mikica Đikić za spasavenje dečaka ispred lokomotive, Ljiljana Perović, doktor Ivan Radić i profesor Boško Milovanović za pomoć najugroženijim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. Nagradu su dobili i Zoran Ilić, Ranko Pašić, Tarik Kuruglić, Svetozar Ćiraković, Tomo Mlađenović, Jagoš Šimun, Predrag Janković, Snežana Andrić i Gojko Đurić.

Glavni i odgovorni urednik "Novosti" Ratko Dmitrović rekao je da se danas 51. put svi poklanjaju onima koji su na kocku stavili život da bi pomogli drugima.

- Dobitnici priznanja bili su u situacijama kada su skakali u vodu i vatru da spasu nekoga, a nisu razmišljali da zauvek mogu da ostanu u toj vodi ili vatri - rekao je Dmitrović i poručio da je "to najviše što čovek može da da, iznad toga ne može".

U akciji ustanovljenoj posle zemljotresa u Skoplju 1963. godine, "Večernje novosti" više od pola veka odaju priznanje deci, pojedincima i grupama koje su svojom hrabrošću odvažnošću dobrotom zadužili čitavo društvo. Prvi dobitnik nagrade je električar iz Skoplja Maksim Stojanović, koji je 1963. spasao svoj grad neminovnih požara i golim rukama, kidajući žice, isključio struju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.