Upozorenje klimatologa - poplavni talas iz regiona uskoro u Srbiji

Izvor: VOA, 08.Avg.2023, 12:23

Upozorenje klimatologa - poplavni talas iz regiona uskoro u Srbiji

U poplavama koje su pogodile Sloveniju poginulo je najmanje šest osoba, a premijer te zemlje je rekao da će šteta iznositi nekoliko milijardi evra. U Hrvatskoj je vodostaj reka porastao, a klimatolog Vladimir Đurđević upozorio je da bi poplavni talas u Srbiju mogao stići u naredna četiri dana. "Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko od nivoa koji se smatraju pripremom za odbranu od poplava, od redovne i vanredne odbrane od poplava", rekao je klimatolog za RTS. On kaže da reka Sava na svom toku ima više mesta gde može voda da se ispusti, i tako može da se smanji poplavni talas u trenutku kada dođe do Beograda ili kada bude kod Šapca i Sremske Mitrovice. "Nije situacija toliko kritična da budemo posebno zabrinuti, treba pratiti neuobičajene situacije ili stanja", podvukao je Đurđević i dodao da "ima još vremena da se reaguje.  Evropska unija je ponudila tešku mašineriju i inženjerske jedinice. Slovenija je takođe zatražila helikoptere, vojnike i montažne mostove od vojnog saveza NATO. Hrvatska i Mađarska su obezbedile helikoptere, a Nemačka je poslala tim civilne zaštite.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Upozorenje klimatologa - poplavni talas iz regiona uskoro u Srbiji

Izvor: VOA, 08.Avg.2023

U poplavama koje su pogodile Sloveniju poginulo je najmanje šest osoba, u Hrvatskoj je vodostaj reka porastao, a klimatolog Vladimir Đurđević upozorio je da bi poplavni talas u Srbiju mogao stići u naredna četiri dana. "Mislim da će nivo Save u Beogradu porasti za dva metra, ali smo daleko...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.