Uhapšeno 14 osoba  zbog nelegalnih igara na sreću

Izvor: Blic, 08.Dec.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 14 osoba zbog nelegalnih igara na sreću

BANJALUKA - U velikoj akciji kodnog naziva „Kubikus“ pripadnici MUP RS juče su uhapsili 14 osoba zbog sumnje da su deo organizovane kriminalne grupa koja je posredstvom interneta, bez licence i odobrenja Republičke uprave za igre na sreću RS, organizovala igre na sreću. Na taj način, kako je saopšteno iz MUP RS, grupa je ostvarila protivpravnu imovinsku korist u višemilionskim iznosima. Kako saznajemo, juče je u Banjaluci priveden Dario Brkić, vlasnik kafe kazina „Kajak“ i njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << blizak saradnik Milijan Ivanković.

Pripadnici MUP RS sa pretresima su počeli rano ujutro. Tokom prestresa objekta „Kajak", nezvanično, odnesna su dva manja elektronska aparata i vrećica sa nepoznatim sadržajem. Saznajemo da je policija pretresla i nekoliko stanova i poslovnih prostora u nekoliko banjalučkih naselja. Izvori bliski istrazi su nam rekli da je zaplenjen veći broj dokaza i da je privedeno nekoliko osoba, te da je pretresen i stan u kome živi osoba koja se bavi servisiranjem aparata za igre na sreću.

Prema nezvaničnim informacijama, akcija u Banjaluci je počela oko 2.30 časova, a specijalci su prvo upali u jedan stan u naselju Kočićev vijenac. Saznajemo i da su istražioci bili u kockarnici „King" u naselju Lauš, a pretreseni su i lokali u banjalučkom naselju Vrbanja.

Zaplenjena roba

Portparolka MUP RS Mirna Šoja rekla je juče da je u pretresima pronađeno i privremeno oduzeto na stotine kompjutera, servera, vaučera i drugih predmeta koji se dovode u vezu sa ovim slučajem.

- Privremeno je oduzeto i više od 100.000 evra, skupoceni satovi u vrednosti oko 50.000 evra, nekoliko automobila visoke klase u vrednosti oko 350.000 KM, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa ovim krivičnim delom i finansijskim transakcijama - rekla je Šoja. Pretresi su juče obavljeni su 16 opština Srpske - Banjaluci, Laktašima, Gradiški, Prnjavoru, Srpcu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Foči, Čelincu, Bijeljini, Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Bileći i Gacku. Akcija se sprovodi pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS, a po naredbi Odeljenja za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala Okružnog suda u Banjaluci. Privedene osobe će, nakon kriminalističke obrade, biti odvedene u prostorije Specijalnog tužilaštva RS gde će biti saslušavane.

Istovremeno, akcija je počela i u Bijeljini gde su pripadnici policije pretresli prostorije u kladionici „Dragičević kompani" koja se nalazi u Ulici Gavrila Principa u Bijeljini, u užem centru grada. Radnica kladionice samo je kratko rekla da je kladionica zatvorena i da ne zna detalje policijske istrage. Nezvanično smo saznali da je vlasnik kladionice Milivoje Dragičević.

Policija je razgovor s Dragičevićem obavila u njegovom stanu. U Vlasenici je pretresena kladionica „Balkan bet" odakle je odneseno nekoliko računara sa ilegalnim programom „teksas holden poker", koji je povezan sa serverom u Banjaluci. Izvori bliski istrazi rekli su da su imali vlastiti server i da su štampali listiće dopune na osnovu kojih bi se igrač, kada kupi dopunu u različitim iznosima jednostavno uključio za sto i preko LCD monitora u lokalima i kockarnicama širom RS jednostavno igrao „teksas holden poker".

Na ove dopune nije plaćen porez, niti je bilo uvida u to koliko je tih dopuna prodano. Poznavaoci prilika kažu da je glavni server negde u Austriji i da će se teško ući u trag ovom ilegalnom poslu. Kako saznajemo, u Podrinju je nekoliko računara sa ilegalnim programima sklanjeno na vreme iz kladionica, jer su, očigledno, imali dojavu. Na pozetu od Bijeljine do Višegrada ima oko 30 kladionica, koje prema saznanjima kladioničara, imaju instalirane ilegalne programe iz ove mreže.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.