Ugostitelji nisu ciljna grupa za punjenje budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugostitelji nisu ciljna grupa za punjenje budžeta

BEOGRAD -

Predsednik poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) Branko Krivokapić izjavio je danas da pojačano kontrolisanje da li ugostitelji uplaćuju porez na dodatu vrednost (PDV) neće doneti očekivane efekte u punjenju budžeta.

Ovaj sektor u ukupnom prilivu od PDV učestvuje sa svega dva odsto i smatram da je ovde reč o čisto marketinškoj akciji, rekao je Krivokapić za Tanjug.

Po Krivokapiću, poreznici se angažuju na kontroli uplate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << PDV u periodu kada je značajno smanjen promet u restoranima zbog odlaska građana na godišnje odmore.

"Leto je i prometi su smanjeni, i to iz prostog razloga što su 'glavne trošadžije' otišle na letovanje. Oni će da potroše svoj novac u Grčkoj, Turskoj. Beograd je poluprazan i ostali su ljudi koji nemaju novca. Oni naravno i ne izlaze", primetio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da "svaki put kad budžet ima određeni problem sa punjenjem mora da se nađe razlog šta se tu dešava".

Državni sekretar Ministarstva finansija Miodrag Đidić najavio je ove sedmice da će 1. avgusta poreski organi početi pojačanu kontrolu, prvo u Beogradu, a potom i drugde.

Državni sekretar Đidić je ukazao da mnogi ugostiteljski objekti i male radnje ne izdaju fiskalne račune.

Međutim, smatra Krivokapić, ti problemi se uopšte ne nalaze kod ugostitelja, pa su ovakvi potezi kontraproduktivni.

"Sve što budu uradili biće na dvostruku štetu i ugostitelja i države", ocenio je predsednik HORES.

"U Poreskoj upravi dobro znaju gde su ključni izvori PDV, i oni treba svoj kadar usmere u tom pravcu", poručio je Krivokapić koji se kao i Unija poslodavaca Srbije (UPS) založio za svobuhvatnu reformu rada inspekcijskih službi.

Prema podacima Ministarstva finansija, prihodi od PDV u junu ove godine iznosili su 24,89 milijardi dinara, a u maju 28,02 milijardi dinara.

Ministarstvo finansija obrazložilo je da su prihodi od PDV u junu za oko tri milijardi dinara manji u odnosu na maj prvenstveno usled snažnog rasta uvoza koji je zabeležen u prethodnom periodu, ali i nešto manjeg broja radnih dana u periodu za koji se uplaćuje PDV.

Ukupno ostvareni prihod od PDV za prvih šest meseci ove godine je 160,17 milijardi dinara.

UPS saopštilo je da smanjeni priliv od PDV-a u ugostiteljstvu ne potiče od značajnog povećanja "sive zone" i želje ugostitelja da sakriju deo prometa već zbog toga što je tokom juna i prve polovine jula meseca promet u ugostiteljskim objektima koji nemaju bašte opao između 15 i 27 odsto u odnosu na april i maj 2011.

Razlog za to su, prema UPS-u i smanjen broj gostiju, usled godišnjih odmora, ali i smanjen dolazak stranih turista.

UPS: Potrebna reforma inspekcijskih službi

I Unija poslodavaca Srbije (UPS) ukazala je danas na neophodnost reforme poreskih inspekcijskih službi koje su najavile da će krenuti u kontrolu da li privrednici redovno uplaćuju novac od poreza na dodatu vrednost (PDV) takse i razne druge naknade u budžet.

"Ta kontrola je legitimna, ali da u zakonodavstvu i ovlašćenjima inspekcijskih organa postoji čitav niz anomalija koje uzrokuju veliku štetu privredi", saopštio je UPS.

UPS konstatuje i da su ovlašćenja inspekcijskih službi pretežno ista kao u doba SFRJ i da je hitno potrebna njihova reforma.

"Inspekcijske kontrole su legitimne, ali brojni propisi koji su na snazi još iz vremena socijalističke Jugoslavije ili su uvedeni tokom prvog talasa fiskalizacije 2003. i 2004. godine prave veliku štetu privredi ali i državi".

U ovom udruženju objašnjavaju da smanjeni priliv od PDV-a u ugostiteljstvu ne potiče od značajnog povećanja sive zone i želje ugostitelja da sakriju deo prometa već zbog toga što je tokom juna i prve polovine jula meseca promet u ugostiteljskim objektima koji nemaju bašte opao između 15 i 27 odsto u odnosu na april i maj mesec 2011, zavisno od lokacije objekata.

"Mnogi građani su odlučili da novac uštede za godišnji odmor, a poseta stranih turista Beogradu i Novom Sadu (sem tokom Egzita) nije bila dovoljna da nadomesti nedostatak domaćih gostiju koji su inače u nedostatku novca, zbog pada kupovne moći, u odnosu na 2008. posetu ugostiteljskim lokalima smanjili za prosečno 26 odsto", navelo je to udruženje.

UPS skreće pažnju i na činjenicu da je, prema podacima zatvoreno preko 40 ugostiteljskih lokala i trgovinskih radnji samo u Beogradu na period od deset na dvadeset i više dana zbog toga što stanje izdatih računa nije bilo jednako stanju u kasi.

"Tako su mnogi privrednici zbog viškova ili manjkova od 20, 30, 50, 100 ili 500 dinara u kasama nemilosrdno kažnjeni prinudnom obustavom rada koja će im proizvesti štetu od više stotina hiljada ili preko milion dinara, a štetu će pretrpeti i njihovi dobavljači čija se roba ne prodaje, a na kraju i država, jer zatvaranjem lokala priliv od PDV-a se smanjuje", naveo je UPS.

Ugostiteljima su i izricane kazne u rasponu od 50.000 do 500.000 dinara, pa je zbog toga potrebna hitna izmena poreskih propisa kojima se regulišu sankcije za prekršaje, kako bi se kontrola pooštrila, a istovremeno poslovanje ne bi bilo ugroženo.

UPS ukazuje da je potrebno odustati od prakse privremene zabrane rada jer se time pravi šteta preduzeću, ali i izmeniti ovlašćenja inspekcijskih organa prilikom inspekcijskih kontrola.

Unija poslodavaca Srbije ocenila je da svaki drugi ugostitelj mora da podmićuje i čašćava inspektore da bi izbegao neosnovane i učestale kontrole.

To je pokazala aprilska anketa među beogradskim, smederevskim, šabačkim i valjevskim ugostiteljima, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

"Poznato je da ugostitelji koji ne plaćaju ručkove i ne služe besplatno piće inspektorima, članovima njihovih porodica i prijateljima, imaju mnogo češće inspekcijske kontrole u odnosu na ostale preduzetnike", navodi se u saopštenju.

Potrebno je uvesti visoke kazne i krivičnu odgovornost inspektora za koje se utvrdi da na bilo koji način traže mito od preduzetnika.

UPS ocenjuje da "izvršna vlast žuri da uvede sve evropske standarde i regulativu koja često značajno opterećuje domaća preduzeća, ali kada treba uvesti propise za zaštitu privatne svojine i onemogućavanje samovolje državnih činovnika nailazi se na zid ćutanja i izbegavanja".

"Zbog svega navedenog reforma inspekcijskih propisa omogućila bi strogo definisane odnose na relaciji preduzetnik - inspekcijski organi i smanjila štetu koju primena aktuelnih propisa čini i privredi i državi", zaključuje UPS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.