Udvostručiti pritisak na Pjongjang uz nuklearni kišobran

Izvor: B92, 09.Sep.2016, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Udvostručiti pritisak na Pjongjang uz nuklearni kišobran"

Američki ministar odbrane Eš Karter izjavio je da međunarodna zajednica mora da "udvostruči" pritisak na Severnu Koreju da obustavi svoj nuklearni program.

Karter nije direktno odgovorio na pitanje da li je, posle najveće nuklearne probe do sada, realna američka vojna akcija protiv Severne Koreje.

Prema njegovim rečima, SAD planiraju da postave nove sisteme raketne zaštite u Južnoj Koreji.

Američki ministar odbrane rekao je da je današnja nuklearna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proba koju je izvela Severna Koreja "provokacija".

On je naglasio da Kina deli značajnu odgovornost zbog ovih dešavanja i pozvao je vlasti u Pekingu da pomognu u naporima za obustavu severnokorejskog nuklearnog programa.

Takođe, Karter je preko telefona potvrdio svom kolegi iz Južne Koreje da su SAD spremne da zaštite njegovu zemlju od provokacija Pjongjanga, što može značiti i stavljanje pod američki "nuklearni kišobran".

Karter boravi u četvorodnevnoj poseti Norveškoj i Engleskoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.