Udovički: Ovo nije zakon o linearnom smanjenju zaposlenih

Izvor: Prva.rs, 27.Jul.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Ovo nije zakon o linearnom smanjenju zaposlenih

Ona je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, rekla da će taj propis važiti najverovatnije do 2018. godine, kada očekuje da će se promeniti sporan način ponašanja, te zakon neće biti potreban.
Ona je poručila da će svi morati da se pridržavaju tog zakona i da budu odgovorni, a lokalnim samoupravama, koje ne budu poštovale ograničenje u maksimalnom broju zaposlenih, privremeno će biti uskraćeni transferi >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << iz budžeta.
Tim zakonom, kazala je ona, trebalo bi da se omogući da se troškovi svedu u održive okvire sa optimalnim brojem zaposlenih u javnom sektoru, čime bi se unapredila efikasnost javne uprave.
"Ovo nije zakon o lineralnom smanjivanju zaposlenih svugde, u svakoj organizaciji i državnom organu. On zahteva da se dobro promisli o broju zaposlenih i da svako odgovara za svoj resor", rekla je Udovički i dodala da svi moraju da podele odgovornost i da prihvate principe rada kojim će država postati održiva.
Navodeći da niko ne može da troši više nego što ima, ministarka je rekla da se optimalan broj zaposlenih određuje na osnovu toga koliko ima određenih budžetskih sredstava.
Udovočki kaže da postoji duga tradicija izbegavanja promene organizacije, da ne postoji umeće prilagođavanja organizacione strukture postojećim sredstvima i da se odlagalo ono što mora uraditi.
"Predloženi zakon postavlja okvire i daje mogućnost da ovog puta bude drugačije", rekla je Udovički navodeći da je važenje zakona ograničamo do 2018. godine kada se očekuje da promenimo način ponašanja i sistema tako da na kraju ovog perioda, zakon i neće biti potreban.
Kada je reč o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, Udovički je navela da se zakonom omogućavaju nova zapošljavanja bez dobijanje dozvole sve dok je to u okviru maksimalnog broja zaposlenih.
"Ovaj zakon ni u čemu ne nameće i ne zahteva da se broj zaposlenih smanjuje svugde i u svim organizacijama i državnim organima u javnom sektoru. On omogućava da odgovorni uz jasne kriterijume odrede gde je to gde možda nedostaju zaposleni", kaže Udovički.
Ministarka je objasnila da postoje ozbiljne potrebe za uvođenjem novih poslova i novih profila kako bi se unapredilo i modernizovalo ponašnje države, navodeći da će biti novog zapošljavanja na putu Srbije ka EU, a primer za to je Uprava za agrarna plaćanja.
Predloženim zakonom, kako je navela, predviđene su i stimulativne otpremnine s tim što se, istakla je, sužava prostor za zloupotrebu javnih sredstava.
"Ako neko ode sporazumno, ne može da se zaposli u javnom sektoru u vreme trajanja ovog zakona", rekla je Udovički navodeći da su predviđene otpremnine u skladu sa zakonom, za racionalizaciju koja nije sporazumna.
Svi zaposleni koji su stekli uslov za penziju treba i da idu u penziju, osim ako je rukovodilac identifikovao njihova radna mesta kao neophodna, kaže Udovički.
Kada je reč o jedinacama lokalne samouprave, Udovički je rekla da predloženi zakon daje široko postavljeni okvir za maksimum zapošljavanja u sistemu javnog sektora lokalnih samouprava.
"Određen je metod maksimizacije zaposlenih u svim oraganizacijama javnog sektora lokalne samouprave koji se ravna po praksi", kaže Udovočki navodeći da će to zavisiti od tipova, veličine i drugih karakteristika lokalne samouprave.
Kada je reč o sprovođenju zakona, Udovički je rekla da će se koristiti mogućnost da se onima koji se ne racionalizuju privremeno uskrate transferi iz budžeta ili da se ne pokrije onaj deo zarade za višak zaposlenih, navodeći da će u 2015. godini za otpremnine na nivou jeidnica lokalne samouprave biti moguće da se koriste sredstva iz budžeta.
Ona je dodala da će nadzor nad sprovođenjem zakona obavljati različite inspekcije.
Predstavljajući Predlog zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru, Udovički kaže da je to više tehnički akt koji treba da omogući praćenje naročito zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, a uređuje prikupljanje i obradu podataka zaposlenih u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
"Registar se zasniva na samoprijavljivanju od strane korisnika javnih sredstava",  kaže Udovički navdodeći da će pravi registar čija je izrada u planu biti vezan za proces zapošljavanja i isplatu zarada i onemogućavati bilo kakve greške i neprijavljivanja zaposlenih, a koji se očekuje u naredne dve godine.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.