Evropu čeka još veći i teži sukob? Vučić: Plašim se... VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2024, 11:30

Evropu čeka još veći i teži sukob? Vučić: Plašim se... VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojnotehnički institut u Žarkovu.

On se prvo sastao sa istraživačko-razvojnim kadrom Instituta.

Vrabac-bombarder bi u toku ove godine mogao da postane deo Vojske Srbije, kako je predsednik zamolio, bilo bi optimalno da to bude gotovo do septembra.

"Uzmite više ljudi, platićemo dobro, samo ubrzajte molim vas. Dajte sebi zadatak da završite do kraja godine," rekao je Vučić.

Kako se moglo čuti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Osica" je slična "Lancetu", shodno tome da je jako teško napraviti kopiju istog.

"Pegaz" je uveden u naoružanje, a do kraja godine se očekuju prve serije proizvedene.

Potom je usledio obilazak laboratorija.

Nakon toga usledio je obilazak vanjskog dela, gde su se mogle videti boeve glave.

Kako je rekao predsednik, Rusi i Ukrajinci ovakvim glajding bombama nanose veliku štetu, ali nemaju dovoljnu preciznost.

"Domet je preko 40 km, ali realno i ako hoćete pravu preciznost 30km. Ovo je za nas velika prednost, krenuli smo u razvoj. Ove glajding bombe možete da kačite na bombardere na Orla na primer," dodao je Vučić.

Dodao je da naša vojska ima "Osicu" koja mnogo podseća na "Lancet".

"Moramo svoje navike da menjamo. Da vidimo to oruđe i oružje šta radi a šta ne radi. To što radi nanosi najveću štetu... Ono što Ukrajinci imaju sami proizvode deo. Američki su skupi i veliki, toliko skupi da ne mgou na vojnom polju da donesu toliku korist. Gledamo kako Kinezi rade. "Lanceta" Putin nikom nije dao, ali mi imamo "Osicu" koja mnogo na njega podseća," rekao je Vučić.

Kako je najavio, Srbija će pre kraja godine imati 5.000 "Komaraca".

"Mi da napadamo nećemo nikoga, ali pošto sam bio prvi koji je već tamo 2021. osetio šta bi moglo da se dešava, jer mi se učinilo da je Putin prelomio. Izneo sam svoj utisak, svi su mi se smejali, pa se ispotavilo da nisam toliko lud kao što su neki govorili... Plašim se da će sada biti još teži sukob," rekao je Vučić.

"Mislili su da će Putin lako biti pobeđen, e sada se ide na militarizaciju svuda," dodao je on.

Obilasku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Vučić je rekao da se razmišlja o uvođenju vojnog roka i to u trajanju od tri meseca, a za one koji hoće doborovoljno šest ili devet meseci i dodao da se na tome trenutno radi.

"Sve što vidite ovde možemo da prodamo u jednom danu. Svi samo razmišljaju o ratu i naoružanju. Ide kao alva sve. Ovde vidite sva naša čuda, sve što radimo, pravimo, da bude naše ubitačno oružje. Sve cevi sada pravimo u Srbiji, što nije bio slučaj ranije", rekao je Vučić i dodao:

"Sve što se vidi, i strele i igle, dobije se 150 dolara za uništavanje, dok nisam postao ministar odbrane i tada smo sve okrneuli. Mi smo i zolje uništavali... Sada opet imamo desetine hiljada komada u resorsu i možemo da koristimo. Oni su namerno i u dogovru razarali svoju zelju. U dogovoru sa strancima su uništavali vojsku. Z agušu bih ih uhvatio da imam zakonsko pravo", kazao je predsednik.

Vučić je istakao da mu je "Pasars" 40 mm omiljeno oružje.

"Veoma ubitačno. Ovo nas košta, da imate u vidu, recimo milion i po, ovo možemo da prodajemo za najmenje 3 do 5 miliona, nismo još dovoljno proizveli da možemo da prodamo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.