UPOREDILI IH SA RUSKIM RULETOM: Tvorci Sputnjika V traže izvinjenje od Evropske agencije za lekove

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2021, 09:16

UPOREDILI IH SA RUSKIM RULETOM: Tvorci Sputnjika V traže izvinjenje od Evropske agencije za lekove

Tvorci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V zatražili su izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove (EMA) Kriste Virthumer-Hohe zbog toga što je, kako se navodi, mogućnost hitnog odobrenja te vakcine u EU uporedila sa ruskim ruletom.

Na zvaničnom Tviter nalogu Sputnik V danas je objavljeno da ti komentari Virthumer-Hohe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u postupak ispitivanja vakcine.

- EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja - istaknuto je u objavi.

Europeans deserve an unbiased review as was undertaken by 46 other countries. After postponing Sputnik V review for months, EMA does not have the right to undermine credibility of 46 other regulators that reviewed all of the necessary data.

— Sputnik V (@sputnikvaccine) March 8, 2021

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Agencija TAS S prenosi da je Virtumer-Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja Sputnjika V u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu Sputnjika V, ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu "The Lancet". Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi TAS S.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je u ponedeljak na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

- Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu - rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tvorci Sputnjik V traže javno izvinjenje

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Mar.2021

MOSKVA - Tvorci Sputnjika V traže javno izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lijekove jer je mogućnost hitnog odobrenja te vakcine uporedila sa ruskim ruletom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.