UNS: Krivičnim zakonikom propisati zatvorske kazne za napadače na novinare i njihovu imovinu

Izvor: Beta, 21.Jul.2020, 16:13

UNS: Krivičnim zakonikom propisati zatvorske kazne za napadače na novinare i njihovu imovinu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najavilo je danas da će, zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima, podneti inicijativu novoj Vladi i skupštini za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predvidjena kazna zatvora."UNS traži da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa i podseća da je Krivični zakonik nedavno izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata, tako da su za lake telesne povrede advokata ili člana njegove porodice predvidjene kazne zatvora od tri meseca do tri godine", navodi se u saopštenju.To novinarsko udruženje se zauzelo da takva zakonska odredba važi i kada je napadnuta imovina novinara i medijskih radnika zbog njihovog posla."UNS podseća da se 2009. godine izborio da Krivičnim zakonikom ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika pretnjom bude kažnjivo zatvorom, ali smatra da se mora propisati zatvorska kazna i za napadače na novinare na zadatku, bez obzira na težinu nanetih povreda", dodaje se.UNS je podsetio da je samo od 7. do 11. jula u Srbiji registrovano 28 slučajeva fizičkog nasrtaja i ometanja rada novinara, fotoreportera i snimatelja.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

UNS traži zatvorsku kaznu za svaki napad na novinare

Izvor: Radio 021, 21.Jul.2020

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da će zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima širom zemlje podneti novoj Vladi i Skupštini inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predviđena kazna zatvora...Na protestima od 7. do 11. jula dogodilo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.