UNS traži zatvorsku kaznu za svaki napad na novinare

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da će zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima širom zemlje podneti novoj Vladi i Skupštini inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predviđena kazna zatvora.
UNS traži zatvorsku kaznu za svaki napad na novinare
Foto: 021.rs
Na protestima od 7. do 11. jula dogodilo se 28 slučajeva fizičkog nasrtaja i ometanja rada novinara, fotoreportera i snimatelja. Zbog tih napada samo jedna osoba je privedena, što je u ponedeljak saopštila policija.
 
To udruženje traži da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa, jer je Krivični zakonik nedavno izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata.
 
Krivičnim zakonikom iz 2009. godine ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika je predviđeno da to bude kažnjivo zatvorom, ali UNS smatra da se mora propisati zatvorska kazna i za napadače na novinare na zadatku, bez obzira na težinu nanetih povreda.
  • Ленка

    21.07.2020 19:25
    Е па
    Напад на полицајца има много већу тежину од напада на друга лица са статусом службених лица или на обичне грађане.
    Напад на полицију је директан напад на државу.
    Тако је у целом свету, па и код нас.
    Зашто УНС не осуђује нападе на друга службена лица, а посебно на полицију?

    P.S.
    Иначе, о казни за прекршаје или кривична дела одлучује суд, а никако било какав УНС.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija