Izvor: Radio 021, 21.Jul.2020, 18:00

UNS traži zatvorsku kaznu za svaki napad na novinare

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da će zbog niza napada na novinare i medijske radnike na protestima širom zemlje podneti novoj Vladi i Skupštini inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika kako bi za svaki napad na kolege bila predviđena kazna zatvora.

Na protestima od 7. do 11. jula dogodilo se 28 slučajeva fizičkog nasrtaja i ometanja rada novinara, fotoreportera i snimatelja. Zbog tih napada samo jedna osoba je privedena, što je u ponedeljak saopštila policija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
To udruženje traži da novinari i medijski radnici budu izjednačeni po pravima sa drugim profesijama od javnog interesa, jer je Krivični zakonik nedavno izmenjen kako bi se povećala bezbednost advokata.

Krivičnim zakonikom iz 2009. godine ugrožavanje sigurnosti novinara i medijskih radnika je predviđeno da to bude kažnjivo zatvorom, ali UNS smatra da se mora propisati zatvorska kazna i za napadače na novinare na zadatku, bez obzira na težinu nanetih povreda.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.