UNMIK počeo sa rekonfiguracijom: broj osoblja smanjen za 70%

Izvor: Southeast European Times, 14.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNMIK počeo sa rekonfiguracijom: broj osoblja smanjen za 70%

UNMIK, prelazna civilna uprava na Kosovu, počeo je ove nedelje da drastično smanjuje broj osoblja, gotovo deset godine posle njegovog osnivanja u junu 1999. godine rezolucijom Saveta bezbednosti 1244.

13/08/2008

Blerta Fonići-Kabaši za Southeast European Times u Prištini -- 13/08/08

UNMIK će početi do sada najveće smanjenje osoblja, devet godina posle osnivanja radi upravljanja Kosovom. "U sledećih nekoliko dana, broj pripadnika UNMIK-a biće smanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i oni će dobiti obaveštenje da su im ugovori istekli," rekao je portparol UNMIK Aleksandar Ivanko u ponedeljak (11. avgusta).

Proces će početi sa onima koji su na kraju svojih ugovora. "Nije poznato koliko će pripadnika UN napustiti Kosovo u prvoj fazi," rekao je Ivanko, ali posmatrači očekuju da će otići oko 70 odsto osoblja. Na taj način će u bivšoj srpskoj pokrajini ostati oko 600 pripadnika UNMIK.

UNMIK je prelazna civilna uprava na Kosovu, pod vlasti UN. Misija je podeljena u četiri "stuba". Stub I sastoji se od policije UN i pravosudnog sektora; Stub II, Civilna uprava UN; Stub III, Demokratizacija i izgradnja institucija, kojom rukovodi OEBS; i Stub IV, Obnova i ekonomski razvoj, kojom rukovodi EU.

Posle jednostranog priznanja Kosova 17. februara, generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je da će prisustvo UN na Kosovu biti "rekonfigurisano". Većina dužnosti UNMIK-a prećiće na lokalne institucije, dok će nova misija, EULEX, naslediti ograničena pravosudna i policijska ovlašćenja.

Za devet godina, UNMIK su kritikovali i kosovski Albanci i Srbi. Glavni problem je slaba rekonstrukcija infrastrukture, što znači da je snabdevanje strujom nestabilno. Spor prenos dužnosti na kosovske institucije, optužbe za korupciju i kršenja ljudskih prava bili su razlozi za dodatnu kritiku misije. UNMIK je takođe optuživan da nije sproveo strategiju ekonomskog razvoja.

Posmatrači predviđaju da će rekonfiguracija biti gotova do decembra. Misija EULEX bi trebalo da u potpunosti bude ustanovljena i funkcionalna do jeseni, rekao je prošlog meseca komesar EU za bezbednost Havijer Solana.

EULEKS će se sastojati od dve hiljade policajaca - među kojima i četiri jedinice za razbijanje demonstracija - tužilaca i sudija.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.