ULAGANJE U VOJVODINU NE SME DA STANE Irena Vujović najavila NAJVEĆE povećanje BUDŽETA za zaštitu životne sredine

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2023, 18:49

"ULAGANJE U VOJVODINU NE SME DA STANE" Irena Vujović najavila NAJVEĆE povećanje BUDŽETA za zaštitu životne sredine

Država Srbija teži da svojim ulaganjima i aktivnostima na terenu poboljša sve aspekte života njenih građana.

Irena Vujović, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije dala je ekskluzivan intervju za portal Vojvodina uživo.

Republika Srbija, zahvaljujući stabilnim i dobrim finansijama u stanju je da ulaže velika sredstva u zaštitu životne sredine u Srbiji i na taj način učini boljim životni standard građana. Tokom sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine budžet Ministarstva zaštite životne sredine biće 18 puta veći u odnosu na bužet (istog ministarstva) iz 2010. godine i iznosiće neverovatnih 92.25 milijardi dinara, rekla je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Šta je do sada urađeno, gde, koliko i u šta će se ulagati u narednom periodu, kako vidi Srbiju za pet godina, poslušajte u intervjuu koji je dat za naš portal:

Upravljanje otpadom prouzrokuje najveće probleme u životnoj sredini,  jer iziskuje velika finansijska ulaganja i poštovanje unapred postavljenih, uglavnom evropskih, standarda. Trenutno su u Vojvodini u funkciji 4 sanitarne deponije Kikinda, Pančevo, Sremska Mitrovica i Subotica. Količina odloženog otpada na sanitarnim deponijama u Vojvodini u 2022. godini je 168.608 t.

Da bi se izborili sa velikim količinama otpada koje se stvara na teritoriji Vojvodine, planirana je izgradnja osam regionalnih centara.

U Regionalnoj deponiji Subotica trenutno se prerađuje oko 32.000 tona otpada koji se sakupi u Subotici i još šest opština na severu Bačke.

Prosečna godišnja produkcija otpada u Vojvodini je 572.000 t. Od toga, oko 14% komunalnog otpada završava na divljim deponijama kojih prema zvaničnim podacima ima oko 400 u Vojvodini. Prema morfološkom sastavu, organski otpad (baštenski otpad i ostali biorazgradivi otpad) zauzima 45,6% u ukupnoj masi komunalnog otpada. Ukupni otpad od plastike čini 9,8%, dok ukupna količina papira i kartona iznosi 6,6%, zatim slede metal (6,1%), PET ambalaža 4,6%, staklo (3,4%), tekstil (3,6%), kompozirni materijali (3,1%) i ostalo (ukupno 17%).

Preduslov za podizanje kapaciteta reciklaže i iskorišćenje energetskih i materijalnih potencijala otpada je uspostavljanje sistema primarne i sekundarne separacije komunalnog otpada u lokalnim samoupravama što je u početnoj fazi, nakon decenija zanemarivanja ovog problema, kako je i napomenula Irena Vujović u intervjuu portalu Vojvodina uživo.

U Vojvodini je organizovanim sakupljanjem otpada obuhvaćeno 86% stanovništva, uglavnom urbanog što je nešto više od 500.000 domaćinstava.

Sa ulaganjem u zaštitu životne sredine ne sme da se stane, to je jedan od osnovnih parametara dobrog životnog standarda građana, a država Srbija teži da svojim ulaganjima i aktivnostima na terenu poboljša sve aspekte života njenih građana zaključila je Irena Vujović za portal Vojvodina uživo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.