UKLONJENA STATUA KAPETANA KUKA U AUSTRALIJI: Oko nje kolale brojne kontroverze - simbol je velikog zla! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2022, 19:38

UKLONJENA STATUA KAPETANA KUKA U AUSTRALIJI: Oko nje kolale brojne kontroverze - simbol je velikog zla! (VIDEO)

Statua britanskog istraživača visoka 10 metara uklonjena je sa postolja u Kernsu

Statua kapetana Džejmsa Kuka, koja je od 1972. godine bila obeležje australijskog grada Kernsa, uklonjena je nakon zahteva meštana ljutih zbog navodnog nacističkog pozdrava koji figura pokazuje i zbog toga što je Kuk za starosedeoce Australije, kako su naveli, simbol kolonijalizma i genocida.

, u saveznoj australijskoj državi Kvinslend, nakon što je više puta bila povod za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proteste nezadovoljnih meštana.

Vlasnik kompanije zadužene za rušenje Martin Anton otkupio je navodno statuu za jedan dolar, javili su australijski mediji. On smatra da statua ne bi trebalo da bude uklonjena.

Cairns’ Captain Cook statue removal in a nutshell. #CookOnAHook pic.twitter.com/oCZ1PZLX1H

— Mark Rigby (@Mark__Rigby) May 24, 2022

- Iako bi sama statua mogla biti kontroverzna, ona je ikona. Na svaku osobu koja kaže da joj se ne sviđa, naći ćete još devet koje kažu da im se sviđa - rekao je Anton i dodao da bi voleo da se statua jednog dana vrati u javni prostor.

Meštani su se okupili i posmatrali uklanjanje statue koja je dizalicom skinuta sa postolja i kamionom premeštena u novi privremeni dom, iako još uvek nije poznato gde će to biti. Uklanjanje statue, koje je zbog kiše i lošeg vremena dva puta odlagano, usledilo je nakon peticije sa 19.000 potpisa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.