UHAPŠEN GORAN PERČEVIĆ: Ojadio banku za 12 miliona evra!

Izvor: Kurir, 15.Nov.2014, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠEN GORAN PERČEVIĆ: Ojadio banku za 12 miliona evra!

On se tereti da je s čelnicima Univerzal banke ugovorio odobravanje 34 kredita bez pokrića, pa je banka propala

BEOGRAD - Policija je sinoć uhapsila Gorana Perčevića (49), bivšeg funkcionera SPS i vlasnika preduzeća „Interkomerc“, osumnjičenog da je s rukovodstvom Univerzal banke ugovorio odobravanje 34 kredita firmama koje nisu mogle da vrate kredit. Na taj način Univerzal banka je oštećena za više od 1,4 milijarde dinara, što danas vredi oko 12 miliona evra, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na kraju je ostala bez dozvole za rad. Perčević je uhapšen na Banjici, u stanu svog prijatelja, gde je pokušavao da sakrije od kada je za njim raspisana poternica.

Policija je privela i Milivoja Ćosića, vlasnika stana u kojem se krio Perčević. On je Perčevićev saradnik i s njim je radio u „Interkomercu“, a i sinovac ministra iz vlade Mirka Marjanovića Živote Ćosića.

Inače, Perčević je pokušao da zavara trag inspektorima, pa je svoj džip sve vreme držao ispred sopstvenog stana u Beogradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je juče da je istraga protiv Perčevića trajala šest meseci i da je za njim raspisana poternica, pošto ga policija ranije juče nije našla na adresi stanovanja.

- On se sumnjiči za malverzacije u privredi, kada je iskorišćavanjem svog položaja, ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćenja neposredno dogovarao s rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezbeđivanje kredita firmama - objasnio je Stefanović.

Ministar je naglasio da su malverzacije dovele do toga da se Univerzal banci oduzme dozvola za rad.

- Određenim firmama odobrena su 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara. U startu se znalo da te firme, zbog kreditne nesposobnosti i neadekvatnih sredstava, ne mogu vratiti kredite u celosti. To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke i oduzimanje dozvole za rad, kao i štetu za akcionare i deponente ove banke - rekao je Stefanović.

Izbegao bankrot

NAJVEĆI DUŽNIK

Perčević je vlasnik firmi „Koteks“ i „Interkomerc“, koje spadaju u najveće kreditne dužnike u Srbiji, a uspeo je da izbegne bankrot, pošto se dogovorio sa najvećim poveriocima, koji su pristali da im dve godine isplaćuje samo kamatu.

Počasti u prestonici

BIZNISMEN 2012. GODINE

Privredna komora Beograda proglasila je Perčevića za poslovnu ličnost 2012. A Ivica Dačić rekao je 2011, prilikom obeležavanja 60 godina rada „Interkomerca“, da su njih dvojica zajedno počeli kao političari , a da Perčeviću ide bolje.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.