UBIJEN VOĐA AL KAIDE U MALIJU: Francuske trupe ubile ozloglašenog džihadistu kojeg su dugo jurile (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jun.2020, 13:46

UBIJEN VOĐA AL KAIDE U MALIJU: Francuske trupe ubile ozloglašenog džihadistu kojeg su dugo jurile (FOTO)

Abdelmalek Droukdel bio je ključna figura u Al Kaidi, za kojim se godinama tragalo

Francuske trupe ubile su vođu Al Kaide u Severnoj Africi tokom operacije u Maliju, napisala je na svom tviteru ministarka odbrane Francuske Florens Parli.

- 3. juna, francuske oružane snage su, uz podršku lokalnih partnera, eliminisale emira Al-Kaide u zemljama Islamskog Magreba, Abdelmaleka Droukdela, i nekoliko njegovih bliskih saradnika tokom operacije na severu Malija  - >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napisala je Parli.

Ministarka je rekla da su nedavne vojne operacije, od 19 maja, zajedno sa zarobljavanjem Mohameda al Mrabata, veterana džihadiste koji je bio na visokim pozicijama u Islamskoj državi u Velikoj Sahari, nanele "težak udarac" terorističkim grupama u Maliju, Nigeru i Burkini Faso.

Ce combat essentiel pour la paix et la stabilité dans la région vient de connaître un succès majeur.

— Florence Parly (@florence_parly) June 5, 2020

. Njegova grupa, islamski Magreb, bila je posebno aktivna u borbama u Maliju pre nego što su francuske trupe intervenisale 2013. u oblasti Sahel u severnoj Africi.

Grupa je prikupila milione otkupnine od otmice stranaca i pretvorila je veći deo zapadne Afrike u veoma opasno mesto za mnoge međunarodne organizacije koje pomažu lokalnom stanovništvu.

Chief al-Qaeda leader killed in Mali-France https://t.co/wMwUxAHDyY pic.twitter.com/WjB1BGYMDd

— News24Extra (@news24extrang) June 6, 2020

Poznat i kao Abu Musab Abdul Vadud, Abdelmalek Droukdel borio se u građanskom ratu u Alžiru 90-ih, a kasnije se pridružio Al Kaidi u Islamskom Magrebu, šireći pokret kroz region Sahel u Africi, pod okriljem globalne terorističke mreže.

Francuske trupe u regionu, u kojima živi oko 5200 ljudi, intervenisale su nakon što su džihadisti zauzeli teritoriju na severu Malija, a nasilje se proširilo na susedne zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.