U sukobu vojske i ekstremista 15 mrtvih

Izvor: RTS, 31.Mar.2013, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sukobu vojske i ekstremista 15 mrtvih

Četrnaest islamističkih ekstremista i jedan vojnik poginuli u sukobu vojske i grupe Boko Haram u nigerijskom gradu Kanu. Podaci koje o saopštava nigerijska armija često su nepouzdani, jer je vojska pod pritiskom zbog slabog napredovanja u borbi protiv Boko Harama.

U sukobu vojske i islamske ekstremističke grupe Boko Haram u nigerijskom gradu Kanu  poginulo je 15 ljudi, saopštila je lokalna vojska.

Sukob se dogodio kada je vojska izvršila raciju na mesta za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je smatrala da su skrovišta ekstremista, preneo je AFP.

Vojska navodi da je u sukobima poginulo 14 ekstremista i jedan vojnik i dodaje da su ekstremisti planirali da na Uskrs u gradu izvedu napade, a meštani kažu da su čuli razmenu vatre i nekoliko eksplozija kada su se sukobili vojska i ekstremisti.

"U raciji je ubijeno 14 terorista, a njihov kamandant je uhapšen", rekao je general Iljasu Aba i naveo da je vojska "izgubila jednog vojnika u napadu, a drugi je teško povređen".

Ovi navodi, podseća AFP, ne mogu da budu potvrđeni iz nezavisnih izvora. Podaci koje o žrtvama saopštava nigerijska armija često su nepouzdani, a vojska je pod pritiskom zbog slabog napredovanja u borbi protiv Boko Harama, navodi francuska agencija.

Vojska kaže da je zaplenila oružje, uključujući jedan automobil napunjen eksplozivom, koji je, prema Abi, bio namenjen za izvršenje napada u Kanu.

U Nigeriji je u prošlosti bilo napada na hrišćanske praznike. Na Uskrs prošle godine, u bombaškom napadu u gradu Kadunu poginula je 41 osoba.

U nasilju u koje je umešan Boko Haram, od 2009. godine poginulo je oko 3.000 ljudi, a među njima su i žrtve delovanja nigerijskih snaga bezbednosti. Najsmrtonosniji napad, Boko Haram je izveo januara prošle godine, kada je u koordinisanim bombaškim napadima i u pucnjavi poginulo najmanje 185 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.