U jednoj sobi živi Ivan Krstić sa petoro dece

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U jednoj sobi živi Ivan Krstić sa petoro dece

Pored Južne Morave u Vladičinom Hanu u oronuloj kući, u teškim uslovima, živi šestočlana porodica Krstić. Samohrani otac sa starijim sinovima samo povremeno radi, a jedino stalno primanje im je socijalna pomoć. Lokalna samouprava pomaže socijalno ugroženim porodicama, ali nema dovoljno objekata za smeštaj.
Vlaga, hladnoća, čađ, svakodnevica su u oronulom domu porodice Krstić iz Vladičinog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hana. Kućerak kao soba tri sa tri sagrađen je pre skoro sedamdeset godina od blata i slame, u raspadajućem je stanju, a krov prokišnjava. Sve stvari koje su stekli ili dobili crne su od čađi.

"Loše stanje, nemaju deca uslove da uče unutra, plafon samo što ne padne, krov što ne padne. Najteže je kada je zima", navodi Ivan Krstić.
Vodu donose sa javne česme u gradu, a o kupatilu i čistoći samo maštaju.
"Nemamo gde da peremo, nemamo gde da punimo vodu. Da se kupamo isto", kaže Đulijana Krstić iz Vladičinog Hana.
Ivana je žena napustila pre desetak godina. Sa njim sada živi petoro dece, stariji sinovi sa ocem traže i rade sezonske poslove.
Lokalna samouprava pomaže siromašnim stanovnicima, ali kažu nemaju dovoljno objekata da svima obezbede bolje uslove za život, očekuju da će uskoro biti slobodan jedan objekat.
"U narednih desetak dana očekujem da ta porodica oslobodi kontejner koji ćemo privremeno dati na korišćenje porodici Krstić. Nakon toga nastavićemo da radimo dok ne obezbedimo neko bolje i trajnije rešenje", navodi Vladimir Kostić, zamenik predsednika opštine Vladičin Han.
Prethodnih godina opština je nabavila deset kontejnera za privremeni smeštaj porodica koje su zbog klizišta i poplava ostale bez krova nad glavom. Sagradili su i devet stambenih jedinica u Prekodolcu za smeštaj romskih porodica, a kao pomoć dele i građevinski materijal.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.