U TIRŠOVOJ ZAVLADAO MUK... Potresna ispovest lekara o najteže povređenoj devojčici u stravičnoj pucnjavi na Vračaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2023, 18:05

"U TIRŠOVOJ ZAVLADAO MUK..." Potresna ispovest lekara o najteže povređenoj devojčici u stravičnoj pucnjavi na Vračaru

Doktor kaže da je bio dežuran i kada se desilo masovno ubistvo u Mladenovcu.

Dr Aleksandar Knežević, specijalista neurohirurgije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, opisao je celu dramu koja je usledila u Tiršovoj kada su počela da pristižu deca povređena u pucnjavi u vračarskoj školi.

On se juče u gostovanju na RTS-u prisetio te srede ujutru, kada se i dogodila stravična pucnjava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je od ruke dečaka-ubice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stradalo osmoro dece i pripadnik obezbeđenja, a teško ranjeno sedmoro.

- To jutro pričao sam o redovnom programu sa prethodnom specijalizantkinjom koja je bila dežurna te noći, pričali smo o tome što treba raditi sa pacijentima na odeljenju. Došao je tada i specijalizant, koji je bio celu noć dežuran. Samo je rekao da ne ide kući, jer dolazi devetoro povređenih iz osnovne škole na Vračaru. U tom momentu, mi ne znamo koja je to osnovna škola. Dug je vremena prošlo do momenta kada sam saznao koja je tačno osnovna škola je u pitanju. A moj sin ide u jednu od tih škola na Vračaru - ispričao je Knežević za RTS.

- Nakon tog prvog šoka krećemo dole. Doktor Mrdak, neurohirurg koji radi sa mnom, me je pozvao i rekao da je već stigao pacijent. Znači, njih troje je već stiglo kod nas. Mislim da su prvi pacijenti stigli u Tiršovu, a onda je posle krenula preraspodela, jer mi nemamo dovoljno neurohirurških sala niti neurohirurga - ispričao je Knežević.

Devojčica koja se nalazila u teškom stanju, odmah je zbrinuta od strane anesteziologa.

- Doktorka Simić koja je na čelu anestezije u Tiršovoj i njene kolege odmah su u sobu reanimacije sproveli pacijentkinju, tu su odmah došli dečji hirurzi, ortopedi i mi neurohirurzi. Konstatovali smo da ima ustrelnu povredu glave - rekao je Knežević.

Nakon toga, povređenu devojčicu vode na radiološku dijagnostiku.

- U Tiršovoj je zavladao muk. Radiolog je uradio snimak kad smo ga pogledali, direktno smo otišli u salu. Sve zajedno ne verujem da je trajalo 20 minuta. Bili smo u sali, anesteziolog dr Irina Milojević je vodila anesteziju, njoj i njenom timu je bio teži posao jer je trebala nadoknada krvi sve vreme. Doktor Mrdak i ja smo krenuli sa operacijom sa našom specijalizantkinjom Mašom. Bilo je prisutno masovno krvarenje koje smo nekako uspeli da zaustavimo. Na pola operacije su nam se pridružila još dva profesora i svi zajedno uradili sve što se može iz medicinskog ugla - kaže Knežević.

Ističe da im je u tom trenutku veoma značila podrška drugih profesora koji su im se pridružili. Upitan šta bi kao roditelj poručio drugim roditeljima, odgovara - što više vremena provodite sa svojom decom, pričajte sa njima.

- Kao roditelj se trudite da budete najbolji, uradite sve za svoje dete i da mu objasnite da je socijalizacija bitna. Objasnite detetu da je sem te ocene u školi, jako bitno da bude i drug - rekao je Knežević za RTS.

On je sinoć rekao i da je devojčica teško ranjena u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" i dalje u veoma teškom stanju da je životno ugrožena. Kako je rekao, devojčica se nalazi na intenzivnoj nezi u Tiršovoj i najteži je pacijent koji je životno ugrožen. Anesteziolozi neprekidno brinu o njoj, ističe Knežević, prenosi Blic.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.