U Busijama obeležen dan sećanja na prognane i stradale u Oluji

Izvor: VOA, 04.Avg.2021, 12:57

U Busijama obeležen dan sećanja na prognane i stradale u "Oluji"

U naselju Busije u Zemunu, gde uglavnom stanuju izbeglice iz Hrvatske, obeleženo je 26 godina od početka vojno-policijske akcije "Oluja" u Hrvatskoj. Akcija je počela 4. i trajala je do 8. avgusta 1995. u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, a procenjuje se da je proterano više od 200 hiljada Srba. Na centralnoj manifestaciji u Busijama govorili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a parastos je na početku manifestacije održao patrijarh SPC Porfirije koji je poručio da treba pamtiti, ali ne i zlopamtiti i da se treba moliti za sve žrtve, bez obzira na nacionalnost. "Jer su za Boga sve žrtve iste zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf", rekao je patrijarh SPC, prenosi Fonet. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u srpski identitet ugrađene kolone, ubistva i nečija ideja da Srba više nema u Hrvatskoj. On je rekao da su u sećanja ljudi utisnute nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli i "majke koje privijaju svoje srpske bebe na grudi u strahu da horde progonitelja negde ne iskrsnu", prenosi Fonet. "Na sve to svet i međunarodna pravda rekli su svoje. Haški tribunal Markača i Gotovinu proglasio krivim za udruženi zločinački poduhvat, ali ih je žalbeno veće oslobodilo svih optužbi. Toliko o pravu i pravdi za nas Srbe", poručio je Vučić.  Vučić je istakao da ga je sramota one Srbije koja se stidela svojih krajiških izbeglica, koja je zatvarala svoje puteve i drumove da ih drugi Srbi ne bi videli, kao i da to "nikada više ne sme da se ponovi". Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je "da se danas pamti stradanje biblijskih razmera" koje se još jednom dogodilo Srbima sa tog prostora. "Pamtimo stradanje biblijskih razmera koje se desilo Srbima sa tog podneblja, koje se može smatrati konačnim rešenjem u državi hrvatskog naroda koja je smatrala da jednu trećinu treba pobiti, jednu proterati i jednu pokrstiti", rekao je Dodik i istakao da je "Srbija garant mira na ovim prostorima i da Srbija nikada svoj narod nije pozivala na osvetu, kako to danas rade neki drugi". Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, u "Oluji" je ubijeno ili nestalo 1.877 Srba, od kojih 1.228 civila, većinom starijih od 60 godina. Zabeleženo je i uništavanje i pljačkanje imovine Srba. U Hrvatskoj će "Oluja" biti obeležena proslavama, koncertima i vatrometom u Kninu, a centralna manifestacija biće održana u četvrtak, 5. avgusta. 

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ceo život u prikolici ili koferu – i posle 26 godina brojni problemi izbeglih

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2021

Na današnji dan 1995. godine počela je hrvatska vojno-policijska akcija Oluja. Prema podacima Komesarijata za izbeglice, tokom napada hrvatskih snaga na Republiku Srpsku Krajinu, više od 250 hiljada Srba je izbeglo, 1.700 je stradalo, ili se vode kao nestali. I posle 26 godina problemi izbeglih su...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.