U Sloveniji referendum o arbitražnom sporazumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2010, 03:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji referendum o arbitražnom sporazumu

LJUBLJANA -

U Sloveniji će danas u atmosferi neizvesnosti oko njegovog ishoda, biti održan referendum o sporazumu s Hrvatskom, kojim je utvrđeno da se spor dve zemlje oko zajedničke granice reši međunarodnom arbitražom.

Pravo izlaska na referendum ima oko 1,7 miliona glasača, a rezultat referenduma biće važeći bez obzira na odziv birača, s tim da se odluka donosi natpolovičnom većinom od broja onih koji su glasali.

Iako je sporazum već dobio "zeleno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetlo" u parlamentu, vladajuće i opozicione stranke su se saglasile da se o njemu, zbog važnosti teme, izjasne i građani čije mišljenje, sudeći prema najnovijim anketama, rezultat ovog plebiscita čine nepoznanicom.

Vrlo oštra predreferendumska kampanja, vođena preko mnogobrojnih mitinga, tribina, okruglih stolova i televizijskih sučeljavanja, obeležena je tvrdnjama vlade da je sporazum u nacionalnom interesu i u skladu sa evropskim principima, i upozorenjima opozicije da će Slovenija, na arbitraži, izgubiti izlaz na otvoreno more, odnosno status pomorske zemlje.

Premijer Borut Pahor je upozorio građane da bi Slovenija, odbacivanjem sporazuma s Hrvatskom, gurnula sebe u međunarodnu izolaciju. Predsednik Slovenije Danilo Tirk pozvao je građane da u što većem broju izađu na referendum.

Lideri četiri stranke vladajuće koalicije ponovo su, zajedno, apelovale na Slovence da podrže sporazum, označavajući ga kao "istorijsku priliku" za njihovu zemlju. Sporazum su, početkom novembra, u Stokholmu, potpisali premijeri Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor, a ubrzo posle toga on je ratifikovan u hrvatskom Saboru.

Opozicija, međutim, insistira da referendumsko "ne" sprečava da njihova država postane gubitnik, "kao nekoliko puta u svojoj novijoj istoriji".

"Oduzeli su nam Korušku, Trst i Goricu - more ne damo", ističe se u predreferendumskom materijalu opozicionog bloka. Politički analitičari smatraju da će predstojeće izjašnjavanje Slovenaca biti izraz njihovog odnosa ne samo prema sporazumu, nego i prema vladi, što 6. jun, dodatno, čini vrlo važnim datumom.

Mogi smatraju da bi eventualno nedeljno "ne" sporazumu donelo političku nestabilnost Sloveniji i pojačalo zahteve za ostavku Pahorovog kabineta, što je opozicija zatražila još ranije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.