U Novom Pazaru situacija se polako stabilizuje, ali - Sjenica se pali, Lončar: Situacija pod kontrolom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 11:11

U Novom Pazaru situacija se polako stabilizuje, ali - Sjenica se "pali", Lončar: Situacija pod kontrolom

Trenutno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 330 kovid pacijenata, a do povećanja pacijenata je, kako je ispričao koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek, povećanje broja pacijenata je zbog pacijenata iz Sjenice, kojih je u protekla 24 sata primljeno 55, odnosno dve trećine ukupnog prijema.

U protekla 24 sata ukupno prijema u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bilo je 98, a među njima su i pacijenti iz Tutina, Sjenice i Pazara, jedna ženska osoba stara 72 godine je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preminula, dok se u respiratornoj jedinici trenutno nalazi osam intubiranih na mehaničkoj ventilaciji.

Đerlek je kazao na konferenciji za medije da je odlukom Ministarstva zdravlja Novi Pazar postao regionalni kovid centar i dodao da će morati da se pojača tempo borbe protiv virusa korone u Sjenici gde se "tek rasplamsava drugi pik prvog talasa".

"U Novom Pazaru se situacija polako stabilizuje, ali Sjenica počinje polako da se pali. Preduzeli smo hitne mere, otišla je ekipa da izvidi stanje i napravi plan kako ćemo da organizujemo Sjenicu. Takođe, poslali smo i dva kardiologa iako smo i mi u deficitu", kazao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, ohrabrujuće je da su u Pazaru za pet, šest dana stabilizovali situaciju.

"Mogu da poručim građanima da trenutno mogu da budu mirni i da nema mesta za paniku ako se pridržavamo epidemioloških mera, ako to ne budemo činili nećemo uspeti u borbi protiv korone, koliko god se trudili u bolnici, donatori, izuzetno je bitno ponašanje građane", poručio je Đerlek.

Koordinator bolnice u Pazaru kaže i da je prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Pazaru, u poslednja 24 sata, prvi put posle 10 dana, novozaraženih ispod 30 odsto.

"Daleko je od dobrog, ali s obzirom da smo bili na 40, 50 odsto, ovo je vest koja može da ohrabri", kazao je Đerlek.

Lončar: Situacija u Pazaru i Sjenici pod kontrolom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je situacija u Novom Pazaru i Sjenici pod kontrolom, a da su ekipe lekara upućene i u Tutin.

"Ekipe lekara idu i u Tutin. Hoćemo i tamo da se uverimo da je sve pod kontrolom, da nemamo iznenađenja. Pokušavamo da pokrijemo sva žarišta u Srbiji", rekao je Lončar novinarima u Beogradu.

On je pojasnio da Dom zdravlja u Sjenici ima 20 kreveta i da je dogovoreno da oni zbrinjavaju samo kovid negativne pacijente - komplikacije šećerne bolesti, infarkt, šlog.

Vojska je, kako je rekao, napravila privremeni objekat, gde se obavljaju pregledi pacijenata koji su sumnjivi na kovid.

"Svi kovid pozitivni pacijenti biće prebačeni u Novi Pazar. U Sjenicu su otišli lekari sa VMA, kardiolozi iz Novog Pazara, Kragujevca da pomognu u Domu zdravlja. Vojni lekari brinuće se o pacijentima sa sumnjom na kovid", naveo je ministar.

Dodao je da se u bolnicama u Užicu, Priboju, Prijepolju pravi nova organizacija rada zbog novonastale situacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREMINULA JEDNA OSOBA, 330 NA LEČENJU Koordinator bolnice u Novom Pazaru: Do naglog skoka hospitalizovanih došlo je zbog Sjenice gde se VIRUS RASPLAMSAO

Izvor: Blic, 06.Jul.2020

U poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminula je jedna osoba, žena stara 72 godine, rekao je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

Nastavak na Blic...

KORONA SE RASPLAMSALA U SJENICI: Đerlek traži HITNE mere Ministarstva zdravlja, inače "NEĆEMO USPETI"

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020

U protekla 24 sata ukupno prijema u Opštoj bolnici u Novom Pazaru bilo je 98, što je daleko od dobrog...Trenutno je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru 330 kovid pacijenata, rekao je koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek i dodao da 55 pacijenata iz Sjenice čine dve trećine ukupnog prijema...U...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.