U Bosanskom Grahovu divlja požar, mještani ga sami gase

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Jul.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bosanskom Grahovu divlja požar, mještani ga sami gase

Požar koji već punih sedam dana bjesni velikim dijelom bosanskograhovske opštine ozbiljno je zaprijetio i naseljima Marinkovci i Korita.

Požar gasi desetak mlađih mještana koji traktorima izvlače vodu na opožarena područja, gaseći travu i nisko raslinje dok radnici Šumarije Bosansko Grahovo već peti dan neprekidno dežuraju i gase požar na onim dijelovima gdje je vatra zaprijetila šumskim površinama prema Tičevu i planini Šator, braneći ujedno da vatrena stihija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << prijeđe preko ceste i ugrozi šumski kompleks na Dinari.

Budući da opština Bosansko Grahovo nema vatrogasnu jedinicu, u pomoć je kasnije došla samo jedna cisterna s vodom Komunalnog poduzeća iz 70 km udaljenog Livna. U jednom trenutku situacija se činila vrlo kritičnom  pa je vatra došla na samo koji metar od nastanjenih kuća u Koritima, zahvativši stare napuštene kuće.

U ponedjeljak u kasnim večernjim satima ovo je požarište obišao i načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Makić s predsjednikom grahovske Civilne zaštite.

Vatreni obruč dugačak preko 20 km se kreće prema selima Luke i Obljaj i  postoji bojazan da bi ih mogao ugroziti kao i velike površine zasijane žitom na Pašića polju.

Grahovljani ulažu nadljudske napore u gašenju požara  i mole kantonalne i državne institucije  da napokon reagiraju, i ako treba,  pošalju vojsku kao pomoć u gašenju ovog  požara koji se svakog trenutka može izmaknuti kontroli.

S pravom se i pitaju kako je moguće da opština nema vatrogasnu jedinicu, ili da prostrani  Livanjski kanton ima svega četiri vatrogasna vozila, na području bogatom šumama gdje šumski požari nisu rijetkost.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.