U Beogradu je KOMARACA VIŠE NEGO IKADA: Stručnjaci tvrde da je razlog je što su nas NAPALE DVE PORODICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2020, 21:01

U Beogradu je KOMARACA VIŠE NEGO IKADA: Stručnjaci tvrde da je razlog je što su nas NAPALE DVE PORODICE

Logično, najviše ih je u blizini reka

Iako je svakog leta utisak o komarcima manje više sličan - da ih ima više nego ikad i da ranije nisu bili toliko agresivni, ove godine ih je zaista baš mnogo i sve je teže odbraniti se od njihovih napada. Da je tako, potvrdila je i Mirjana Cakić iz JKP "Gradska čistoća", preduzeća koje je od ove godine između ostalog zaduženo i za uništavanje ovih krvopija. Ona je gostujući na TV Prva otkrila zašto je zapravo prisutno toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komaraca.

Ona je objasnila kako su ekipe "Gradske čistoće" na vreme krenule sa suzbijanjem, najpre larvi još krajem februara i početkom marta, a potom i odraslih formi komaraca, nakon čega je usledio miran period.

- Posle ove kiše, čini se da su komarci iz dva roda, edes i kuleks postali aktivni istovremeno, što inače nije slučaj, te zato imamo povećani broj komaraca - pojašnjava Cakić.

Da je njihov broj povećan, govori i podatak da je ovo preduzeće u klopkama nalazilo od 100 do 150 komaraca i to na više lokacija i pored svih mera koje su sprovodili.

- Radili smo hladno zamagljivanje koje se primenjuje u urbanim sredinama kao i termalno zamagljivanje koje se radi na zelenim površinama - kaže ona.

Mirjana Cakić dodaje - da je komaraca najviše u blizini reka, te su Novobeograđani možda i najviše izloženi ovim insektima, a mnogo ih je i na Adi Ciganliji i Makišu. Kako je kazala, borba se vodi sa zemlje, ali ukoliko bude neophodno, bitka će se voditi i iz vazduha.

- Ako dođe do podizanja avijacije, avioni neće nadletati naseljena mesta već samo zelene otvorene površine poput šuma, priobalja i iznad reka. U naseljenim mestima nastavićemo tretman hladnim zamagljivanjem - istakla je ona.

Zaprašivanje sa zemlje se, dodaje Cakić, pokazalo kao dovoljno efikasno i prethodnih godina. Međutim, kada je u pitanju situacija kao što je sada, sa istovremenim podizanjem dva roda komaraca, onda se ipak pristupa i rigoroznijim merama kao što je podizanje avijacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.