Izvor: Prva.rs, 24.Feb.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužbe ostaju, Srbija i Hrvatska okrenute budućnosti

Vučić je izjavio je da će Hrvatska i Srbija dati sve od sebe da sudovi rešavaju naše odnose iz prošlosti, a da se vlasti u obe zemlje pre svega bave sadašnjošću i budućnošću.
"Da ne trujemo međusobne odnose zbog činjenice da na različite načine vidimo događaje iz prošlosti. Hrvatska na jedan način, Srbija na potpuno drugi", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je naveo da je srpska strana iznela svoj stav i da smatra da je najvažnije šta ćemo da radimo u budućnosti "a razume se, svako će se sa svoje strane boriti da dokaže da su stavovi koje smo izneli u tužbi i u protivtužbi istiniti".
"Da li će biti produktivno ili ne - plašim se da niko neće imati preveliku sreću od toga", rekao je Vučić i dodao da je siguran da će razgovor o ostalim temama koji je imao s gošćom iz Hrvatske, doneti boljitak i napredak u međusobnim odnosima dve zemlje i njihovih građana.

Pusić je izjavila da će se u Hagu rešavati pitanja prošlosti, a da će političke elite i u Hrvatskoj i ui Srbiji učiniti sve da se to ne prelije na danšnju politiku i odnose dve zemlje.

Šta god se bude događalo pred Međunarodnim sudom u Hagu povodom tužbe i kontratužbe Srbije i Hrvatske, rekla je Pusić, dve strane su saglasne da je to rešavanje pitanja prošlosti.
"Postojale su želje i napori da se to pitanje reši na drugačiji način - nije na žalost uspelo. Uslovi koji su za to bili nužni nisu ispunjeni, mi danas još imamo pitanje nestalih na dnevnom redu", rekla je Pusić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka s vicepremijerom Aleksandrom Vučićem.

Naglasivši da je posao političara da vode brigu o sadašnjosti i životu ljudi u ovom trenutku, ali i u budućnosti, Pusić je ponovila da su sudski procesi stvar raščišćavanja prošlosti a da najgore što može da se dogodi jeste da se to prelije i na današnju politike.
"Mi ćemo, međutim, učiniti sve što je u našoj moći da se to ne dogodi", zaključila je Pusić.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.