Tuča u parlamentu u bangkoku između opozicionih poslanika i policije

Izvor: Blic, 20.Avg.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuča u parlamentu u bangkoku između opozicionih poslanika i policije

U tajlandskom parlamentu danas je izbila tuča izmedju opozicionih poslanika i policije, tokom debate o kontroverznim predlozima za izmenu ustava.

Pesnice su sevnule pošto je 57 članova opozicione Demokratske stranke istovremeno ustalo da izrazi protivljenje planu promene ustava i odbilo zahtev predsednika parlamenta da se smire i ućute.

Na televizijskim snimcima vide se parlamentarci okruženi policajcima kako razmenjuju udarce dok se kreću ka izlazu iz skupštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sale, iz koje se čuju vrisci, preneo je AFP.

- Mene su zgrabili prvog. Predsednik parlamenta rekao je policijskom obezbedjenju skupštine da izvede iz sale one koji stoje - rekao je poslanik Nipit Intarasaombut Agenciji Frans pres. "Izbio je haos."

Nipit, koji kaže da je u trenutku incidenta u parlamentu bilo stotinak policajaca, izjavio je da je opozicione parlamentarce razgnevilo to što im nije odobreno da govore o predlozima amandmana.

Plan predviđa promene ustava, sačinjenog uoči vojnog puča 2006. godine, kojim je svgnut tadašnji lider Tajlanda Taksin Šinavatra.

Tajland je od tada podeljen na "crvene košulje" - Ssinavatrine pristalice - i nacionalističke "žute košulje". U više navrata su održavani protesti, koji su povremeno eskalirali u nerede i krvoprolića.

Sadašnja vlada, na čijem je čelu Taksinova sestra Jingluk, koja je pobedila na izborima 2011. godine, u poslednje vreme je izložena kritikama da raspiruje napetost time što podržava zakon o amnestiji, za koju opozicija tvrdi da bi mogao da omogući povratak Šinavatre iz samonametnutog egzila.

Debate u tajlandskom parlamentu često su žučne, a incidenti poput ovog današnjeg nisu neuobičajeni.

U maju 2012. policija je opkolila kuću predsednika parlamenta kako bi ga zaštitila od okupljenih demokratskih parlamentaraca, koji su ga zasipali papirom u znak protesta zbog predloga o pomirenju.

Mesec dana ranije, tokom debate o ustavnim amandmanima, na monitorima u sali pojavila se grafička slika nage žene u provokativnoj pozi, za šta je skupštinska služba optužila hakere.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tajland, tuča poslanika i policije u parlamentu

Izvor: RTS, 20.Avg.2013

Tokom rasprave o kontroverznim predlozima izmene ustava u tajlandskom parlamentu, potukli se poslanici opozicije i policija...U tajlandskom parlamentu izbila je tuča između opozicionih poslanika i policije, tokom debate o kontroverznim predlozima za izmenu ustava...Pesnice su sevnule pošto je 57 članova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.