Tajland, tuča poslanika i policije u parlamentu

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajland, tuča poslanika i policije u parlamentu

Tokom rasprave o kontroverznim predlozima izmene ustava u tajlandskom parlamentu, potukli se poslanici opozicije i policija.

U tajlandskom parlamentu izbila je tuča između opozicionih poslanika i policije, tokom debate o kontroverznim predlozima za izmenu ustava.

Pesnice su sevnule pošto je 57 članova opozicione Demokratske stranke istovremeno ustalo da izrazi protivljenje planu promene ustava i odbilo zahtev predsednika parlamenta da se smire i ućute.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na televizijskim snimcima vide se parlamentarci okruženi policajcima kako razmenjuju udarce dok se kreću ka izlazu iz skupštinske sale, iz koje se čuju vrisci, preneo je AFP.

"Mene su zgrabili prvog. Predsednik parlamenta rekao je policijskom obezbeđenju skupštine da izvede iz sale one koji stoje", rekao je poslanik Nipit Intarasaombut agenciji Frans pres.

Nipit, koji kaže da je u trenutku incidenta u parlamentu bilo stotinak policajaca, izjavio je da je opozicione parlamentarce razgnevilo to što im nije odobreno da govore o predlozima amandmana.

Plan predviđa promene ustava, sačinjenog uoči vojnog puča 2006. godine, kojim je svgnut tadašnji lider Tajlanda Taksin Šinavatra.

Tajland je od tada podeljen na "crvene košulje" - Šinavatrine pristalice - i nacionalističke "žute košulje".

U više navrata su održavani protesti, koji su povremeno eskalirali u nerede i krvoprolića.

Sadašnja vlada, na čijem je čelu Taksinova sestra Jingluk, koja je pobedila na izborima 2011. godine, u poslednje vreme je izložena kritikama da raspiruje napetost time što podržava zakon o amnestiji, za koju opozicija tvrdi da bi mogao da omogući povratak Šinavatre iz samonametnutog egzila.

Debate u tajlandskom parlamentu često su žučne, a incidenti poput ovog današnjeg nisu neuobičajeni.

U maju 2012. godine, policija je opkolila kuću predsednika parlamenta kako bi ga zaštitila od okupljenih demokratskih parlamentaraca, koji su ga zasipali papirom u znak protesta zbog predloga o pomirenju.

Mesec dana ranije, tokom debate o ustavnim amandmanima, na monitorima u sali pojavila se grafička slika nage žene u provokativnoj pozi, za šta je skupštinska služba optužila hakere.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.