Tri najtoplije godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2018, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri najtoplije godine

Poslednje tri godine su najtoplije zabeležene do sada, ritam zagrevanja planete u tom periodu je "izuzetan", upozorile su UN, a eksperti ističu da "rekordna temperatura mora privlači pažnju svetskih čelnika, pa i predsednika Trampa, na razmere i na neposrednu opasnost kojoj klimatske promene mogu izložiti bogate i siromašne narode sveta".

"Potvrđeno je da su 2015., 2016. i 2017., koje se jasno uklapaju u tendenciju dugoročnog zagrevanja zbog porasta koncentracije gasova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u atmosferi, najtoplije dosada zabeležene", saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), posebna agencija UN, prenose mediji.

Zbog uticaja klimatskog fenomena El Ninja koji se javlja kad temperatura vode u Tihom okeanu postane abnormalno visoka i svakih tri do sedam godina utiče na temperature, morske struje i padavine, 2016. je bila najtoplija, s 1,2 Celzijeva stepena višom temperaturom nego u predindustrijskom periodu.

Referentni uslovi agencije UN, su oni koji su prevladavali u predindustrijskom vremenu, od 1880. do 1900., a 2017. je bila najtoplija dosad zabeležena, bez El Ninja.

"Ovi novi temperaturni podaci upozoravaju da se svet ubrzano zagrejava", ističe Dej Rej, profesor na Univerzitetu u Edinburgu, reagirajući na izveštaj agencije UN.

Prema poslednjim podacima Svetske meteorološke organizacije prosečna temperatura na površini Zemlje 2017. i 2015. za oko 1,1 Celzijevi stepeni premašila je prosek u predindustrijskom periodu.

"Sedamnaest od osamnaest najtoplijih godina su u 21. stoleću, a ritam zagrevanja zabeležen u poslednje tri godine je izuzetak.

Posebno je bio izražen na Arktiku, što će imati trajne i velike posledice na nivo mora i na meteorološke sisteme u drugim delovima svijeta", istaknuo je generalni sekretar organizacije, Finac Peteri aalas.

UN je koristio podatke Američke uprave za okeane i atmosferu, Američke uprave za aeronautiku i svemir (NASA), Centra Hedli Britanske meteorološke službe, Evropskog centra za srednjeročno meteorološko predviđanje i Japanske meteorološke službe.

Prema statistici, prosečna temperatura u 2017. bila je oko 0,46 Celzijevih stepeni veća od proseka izračunatog za period od 1981. do 2010.

"Rekordna temperatura mora privlači pažnju svetskih čelnika, pa i predsednika Trampa, na razmere i na neposrednu opasnost kojoj klimatske promene mogu izložiti bogate i siromašne narode sveta", ocenio je Bob Vrd iz londonskog Istraživačkog instituta za klimatske promene Grantam.

Porast temperature je tek deo klimatskih promena, ističu UN, dodajući da su u 2017. vrućinu pratili ekstremni vremenski uslovi gotovo svuda u svetu.

"Ta je godina donela Sjedinjenim Državama najveće troškove zbog meteoroloških i klimatskih katastrofa, a u drugim zemljama su tropske oluje, suše i poplave prouzrokovale usporavanje, pa i pad ekonomija", rekao je Talas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.