Tri milijarde evra izvučene iz zemlje za dve godine

Izvor: Blic, 25.Dec.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri milijarde evra izvučene iz zemlje za dve godine

Domaći uvoznici preplatili su robu kupljenu u inostranstvu za oko tri milijarde evra u protekle dve godine. Tako je Srbija, prema zvaničnim podacima, više novca dala za uvoznu robu, nego što su prijavile zemlje izvoznice koje su nam je prodale. Moguća objašnjenja razlike jesu pranje para, izbegavanje poreza, iznošenje novca i reizvoz, a s obzirom na veliki iznos, nadležni bi trebalo da se malo više zainteresuju.

Ekonomista Miroslav Zdravković je do razlike od tri milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao upoređivanjem podataka zemalja koje su u Srbiju izvezle robu u prethodne dve godine i zvanične srpske podatke o uvozu.

Spoljna trgovina je, prema njegovim rečima, poput međunarodnih finansijskih tokova, specifična oblast usled postojanja ogledalo statistika - podataka zemalja partnera jer sve zemlje dostavljaju svoje podatke o robnoj razmeni Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Uloga države

- Tako je registrovana vrednost uvoza u Srbiji bila 15,5 milijardi evra u 2008. godini i 11,5 milijardi evra u prošloj godini, dok su zemlje izvoznice u Srbiju prijavile 13,8 i 10,2 milijarde evra. Razlika znači da je na osnovu prijavljenih uvoznih faktura u inostranstvo na ime plaćanja otišlo 1,7 i 1,3 milijarde evra više nego što su u inostranstvu prijavili da su izvezli robu u našu zemlju. Pristojne sume novca - kaže Zdravković, urednik sajta Ekonomija.org.

Odstupanja se uvećavaju što se povećava rastojanje od Srbije jer se smanjuje verovatnoća da će carinske službe sarađivati u rasvetljavanju mogućnosti pranja novca kroz dvojne fakture. Ali to, prema rečima Zdravkovića, nije srpski problem jer se u svetskoj trgovini preko dvojnih faktura opere u proseku oko pet odsto vrednosti robne razmene. No, u Srbiji ti procenti su veći.

Opširnije o ovome čitajte u Blicu nedelje od 26. decembra 2010. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tri milijarde evra izvučene iz zemlje

Izvor: S media, 26.Dec.2010, 11:19

Domaći uvoznici preplatili su robu kupljenu u inostranstvu za oko tri milijarde evra u protekle dve godine...Tako je Srbija, prema zvaničnim podacima, više novca dala za uvoznu robu, nego što su prijavile zemlje izvoznice koje su nam je prodale. Moguća objašnjenja razlike jesu pranje para, izbegavanje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.