Transparentnost: Zaključak Odbora o izveštaju Poverenika razočaravajući

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost: Zaključak Odbora o izveštaju Poverenika razočaravajući

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje prihvatanjem "zaključka bez stvarnog sadržaja" povodom godišnjeg izveštaja Poverenika za informacije, podršku ovom organu sveo na puku deklaraciju, koja ne omogućava da se reše problemi od kojih su neki stari već deceniju.
"Poređenje tri predloga zaključaka o kojima je Odbor raspravljao pokazuje da konačna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verzija, za razliku od dva odbijena predloga, ne sadrži konkretne mere koje bi mogle dovesti do poboljšanja stanja u vezi sa slobodnim pristupom informacijama", navodi se u saopštenju Transparentnosti, prenosi Beta.

Tako se, kako dodaju u saopštenju, na primer, u usvojenom tekstu samo uopšteno konstatuje da državni organi treba da poštuju zakon a ne pominje se obaveza da obezbede izvršenje Poverenikovih rešenja i pokrenu postupke protiv prekršilaca ili da izmenama Zakona ovlaste Poverenika da to učini.
TS je izrazio očekivanje da će nakon što je Odbor za kulturu i informisanje usvojio "razočaravajući predlog zaključka" Odbor za pravosuđe i Odbor za ljudska i manjinska prava formulisati konkretne predloge i da će Skupština, kada usvoji sve te zaključke "makar obavezati" Vladu da o njihovom sprovođenju podnese izveštaj.
Prema oceni TS, neizvesno je kada bi to moglo da se desi, jer, su, kako podseća, nadležni odbori pre tri sedmice razmatrali izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije a izveštaj Ombudsmana pre mesec i po, i da je tada konstatovano da će predloge zaključaka utvrditi na "nekoj od narednih sednica".
TS navodi da "kakvi god da budu zaključci preostala dva odbora, ostaje činjenica da je Odbor za kulturu i informisanje svesno napravio korak unazad u odnosu na raniju praksu parlamenta".
"Istina je, kako se nedavno pokazalo, ni kada skupština, na osnovu preciznih zaključaka skupštinskih odbora, definiše jasne obaveze za Vladu, to nije dovoljno da donese rezultate. Potrebno je takođe i istinsko nastojanje da Skupština vrši nadzor nad izvršnom vlašću i da koristi izveštaje nezavisnih organa u tome", ukazala je organizacija TS.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TS: Odbor neodređeno o pristupu informacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je je danas da je skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, prihvatanjem zaključka bez stvarnog sadržaja povodom godišnjeg izveštaja Poverenika za informacije, svoju podršku ovom organu sveo na puku deklaraciju, koja ne omogućava da se reše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.