Tramp u Beloj kući, a kafići u BG šapuću: Sprema se rat

Izvor: B92, 11.Feb.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tramp u Beloj kući, a kafići u BG šapuću: Sprema se rat"

U nedavnom članku kanadskog “Gloub and mejl”, Mark Mekinon osvrnuo se na porast tenzija na područu jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na zapadni Balkan.

"Nigde na svetu tenzije nisu porasle kao na području jugoistočne Evrope, gde je mir proteklih decenija uglavnom bio održavan zahvaljujući političkoj volji SAD. Mogućnost američke vojne intervencije služila je kao jamstvo”, navodi se na početku teksta.

Međutim, situacija se menja.

Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko kilometara od ulaska na severno Kosovo vide se prvi bilbordi koji slave pobedu Donalda Trampa na izborima.

“Srbi su uz njega sve vreme”, piše na jednom od njih uz fotografiju predsednika SAD koji drži palac gore. Na drugom, na kom je Tramp u svojoj prepoznatljivoj pozi stoji i citat predsednika Kosova Hašima Tačija koji je izjavio da očekuje pobedu Hilari Klinton. U nekim slučajevima, Tramp je na posterima zajedno “herojem Srba dugi niz godina” ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, širom sveta širi se nejasan osećaj – geopolitičke tektonske ploče se pomiču, brzo i nepredvidljivo", piše Mekinon.

Sukobi na Bliskom istoku i u Ukrajini, kako se navodi, sve su češći od Trampove inauguracije 20. januara, a kineska vojska je upozorila kako se ratna retorika na relaciji Kina - SAD polako pretvara u stvarnost.

Ipak, Mekinon smatra da je najnapetije na području Balkana.

“Na tom području mir vlada već 18 godina, od kraja rata na Kosovu. Ali, ono što bismo mogli nazvati "srpskim pitanjem" i dalje nije rešeno. Iako su Hrvati, Bošnjaci i kosovski Albanci izborili svoju nezavisnost od Beograda u 90-ima, u njihovim novim državama ostale su brojne srpske manjine. Deo Srba nada se kako će izbor Donalda Trampa za predsednika – možda u savezu s Vladimirom Putinom – omogućiti da se ta Pandorina kutija ponovno otvori”, navodi se dalje u tekstu.

Zid u Mitrovici

Prelazak iz južne Srbije na sever Kosova nije iznenađujuć budući da Srbija ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine. Srpski policajac uzima vaš pasoš i vraća ga kroz nekoliko minuta, piše Mekinon.

Iako na pasošu dobijete pečat “Republika Kosova” ne čini vam se zaista kao da ste ušli u drugu državu. Crveno, plavo, bela srpska zastava visi na skoro svakoj banderi na putevima na putu ka Severnoj Mitrovici. Tek kad pređete Ibar koji razdvaja Mitrovicu videćete zlatno-bela obeležja Kosova, ali i crno – crvene zastave Albanije.

Jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova – koje su priznale Sjedinjene Američke Države, Kanada i većina zapadnih zemalja, a koje su odbile Srbija i Rusija – dogodilo se nakon vazdušne intervencije NATO 1999. godine, koja je odbacila srpsku vojsku. Otad su mir čuvale snage NATO. Trenutno te snage broje 4600 pripadnika, a predvode ih Italijani, navodi se dalje.

"Na SAD se gleda kao na jamca statusa quo. S pobedom Donalda Trampa, kosovski Srbi se nadaju kako će se Amerika povući iz regije. Kako vojno, tako i politički”, piše on.

“Ako Tramp odustane od Balkana, ne verujem da bi se Francuska ili Nemačka borile za Kosovo bez američke podrške. Kosovo će pre ili kasnije biti vraćeno u srpske ruke”, rekao je Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa severa Kosova.

Mekinon dalje pominje slučaj smanjena tenzija prethodnih nedelja koje je usedilo nakon rušenja zida u blizini reke Ibar.

Šest dana pre Trampove inauguracije, 14. januara, voz prefarban u boje srpske zastave, ispisan rečima “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku krenuo je u Mitrovicu. Tamo nije stigao.

Tenzije između Kosova i Srbije su na vrhuncu – nakon niza visokoprofilnih pretnji proteklih nedelja, koje su završile porukom srpskog predsednika Tomislava Nikolića, a koji je poručio kako su Srbi “spremni na rat”.

U Prištini, pak, vlada se priprema za nove probleme, budući da je Tači nedavno izjavio da bi Srbi mogli da započnu operaciju koja će zavšiti aneksijom kakvu je Rusija uradila na Krimu.

“Zašto ne bi”, rekao je Ardijan Arifaj, Tačijev savetnik upitan da li veruje da bi Srbi to uradili.

Jasne politike SAD nema

“No, Tramp je dosad bio zauzet pitanjima na domaćem terenu. Trenutno se bori s američkim sudovima oko implementacije svoje zabrane ulaska migrantima iz sedam muslimanskih zemalja u SAD. Tramp praktično nije spomenuo Balkan za vreme svoje izborne kampanje”, navodi Mekinon.

Zapadni zvaničnici govore o opasnom vakuumu moći koji se stvara u toj regiji. Diplomate ne žele zvanično govoriti o tome, ali smatraju kako Rusija i njeni saveznici u Srbiji žele iskoristiti ovaj trenutak nesigurnosti kako bi se nametnuli na terenu.

“Nestabilnost raste”

“Rat dolazi, šapće se u beogradskim kafićima”, piše Mekinon.

“A situacija nije ništa bolja ni u Bosni i Hercegovini. Najizgledniji katalizator nevolje biće Republika Srpska, koja ide prema tome da proglasi nezavisnost. Nacionalista Milorad Dodik zakleo se kako će održati referendum o otcepljenju od Bosne do kraja 2018. godine. Dodik, koji je na udaru američkih sankcija jer je aktivno pokušavao sprovođenje Dejtona, prošle je jeseni putovao u Moskvu, gde ga je ugostio ruski predsednik Vladimir Putin”, piše u tekstu.

Sibo Jansen, profesor istorije na Univerzitetu u Kelnu, nedavno se vratio iz Sarajeva veoma zabrinut.

"Rat u Bosni je ponovo na stolu. Ako se Amerika povuče i prepusti ovaj prostor drugim sferama interesa, šta onda?", upitao je, komentarišući mogućnost toga da se SAD povuče s Balkana.

"Nestabilnost jača, nacionalizam se vraća. Mislim da nas na ovom području čeka veoma, veoma problematičan period", zaključuje Jansen.

Statua Bila Klintona u Prištini uvek je imala dve namene. Prva – da proslavi američkog predsednika koji 78 dana vazdušnih napada doveo Kosovo do nezavisnoti. Druga je da predstavi emocionalnu vezu između SAD i Kosova. Ulica Džordža Buša takođe postoji, navodi se u tekstu.

Filip Pinington, kanadski ambasador u Beogradu, naveo je da se nedavne tenzije mogu povezati za aprilskim predsedničkim izborima pošto i predsednik Nikolić očekuje drugi mandat.

Tačijev savetnik se takođe nada da će “nervozni period” proći. Kako veruje, američka politika će uveriti Trampa da ne napusti Kosovo i Balkan Srbima i Rusima.

Ali, za Arifaja to je “neskladan svet u kojem treba imfrovizovati”.

General KFOR-a Đovani Fungo uporedio je Kosovo sa Etnom.

“Trupe KFOR-a su primetile sve veću optrebu deljivih simbola na severu Kosova, kao što su bilbordi Trampa i zid u Mitrovici. Grafiti u Beogradu i Mitrovici direktno se vezuju i za situaciju u Ukrajini: Krim je Rusija, Kosovo je Srbija”, kaže on.

Kako navodi, podizanje tenzija je samo podsetnika na ono na čemu leži Balkan.

“To je veoma stabilni vulkan po kome možete hodati, ali unutra, magma ide veoma brzo, i morati biti svesni da može biti pukotina. Magma sada ide brže”, dodao je general.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Tramp u Beloj kući, a kafići u Beogradu šapuću: Sprema se rat"

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2017

U nedavnom članku kanadskog portala "Gloub and mejl", Mark Mekinon osvrnuo se na porast tenzija na područu jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na zapadni Balkan..."Nigde na svetu tenzije nisu porasle kao na području jugoistočne Europe, gde je mir proteklih decenija uglavnom bio održavan zahvaljujući...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.