Tramp u Beloj kući, a kafići u Beogradu šapuću: Sprema se rat

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tramp u Beloj kući, a kafići u Beogradu šapuću: Sprema se rat"

U nedavnom članku kanadskog portala "Gloub and mejl", Mark Mekinon osvrnuo se na porast tenzija na područu jugoistočne Evrope, s posebnim fokusom na zapadni Balkan.

"Nigde na svetu tenzije nisu porasle kao na području jugoistočne Europe, gde je mir proteklih decenija uglavnom bio održavan zahvaljujući političkoj volji SAD. Mogućnost američke vojne intervencije služila je kao garancija", navodi se na početku teksta.

Međutim, situacija se menja. Samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kilometara od ulaska na severno Kosovo vide se prvi bilbordi koji slave pobedu Donalda Trampa na izborima.

"Srbi su uz njega sve vreme", piše na jednom od njih uz fotografiju predsednika SAD koji drži palac gore. Na drugom, na kom je Tramp u svojoj prepoznatljivoj pozi stoji i citat predsednika Kosova Hašima Tačija koji je izjavio da očekuje pobedu Hilari Klinton. U nekim slučajevima, Tramp je na posterima zajedno sa "dugogodišnjim herojem Srba” ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Na tom području mir vlada već 18 godina, od kraja rata na Kosovu. Ali, ono što bismo mogli nazvati 'srpskim pitanjem' i dalje nije rešeno. Iako su Hrvati, Bošnjaci i kosovski Albanci izborili svoju nezavisnost od Beograda u 90-ima, u njihovim novim državama ostale su brojne srpske manjine. Deo Srba nada se kako će izbor Trampa za predsednika - možda u savezu sa Putinom - omogućiti da se ta Pandorina kutija ponovno otvori", navodi se dalje u tekstu.

"Prelazak iz južne Srbije na sever Kosova nije iznenađujuć, s obzirom da Srbija ne priznaje nezavisnost svoje južne pokrajine. Srpski policajac uzima vaš pasoš i vraća ga kroz nekoliko minuta", piše Mekinon.

Iako na pasošu dobijete pečat "Republika Kosova" ne čini vam se zaista kao da ste ušli u drugu državu. Crveno, plavo, bela srpska zastava visi na skoro svakoj banderi na putevima na putu ka Severnoj Mitrovici. Tek kad pređete Ibar koji razdvaja Mitrovicu videćete zlatno-bela obeležja Kosova, ali i crno-crvene zastave Albanije.

Jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova - koje su priznale SAD, Kanada i većina zapadnih zemalja, a koje su odbile Srbija i Rusija - dogodilo se nakon vazdušne intervencije NATO 1999. godine, koja je odbacila srpsku vojsku. Otad su mir čuvale snage NATO. Trenutno te snage broje 4600 pripadnika, a predvode ih Italijani, navodi se dalje.

"Na SAD se gleda kao na jamca statusa quo. S pobedom Donalda Trampa, kosovski Srbi se nadaju kako će se Amerika povući iz regije. Kako vojno, tako i politički”, piše on.

- Ako Tramp odustane od Balkana, ne verujem da bi se Francuska ili Nemačka borile za Kosovo bez američke podrške. Kosovo će pre ili kasnije biti vraćeno u srpske ruke - rekao je Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa severa Kosova.

Tenzije između Kosova i Srbije su na vrhuncu - nakon niza visokoprofilnih pretnji proteklih nedelja, koje su završile porukom srpskog predsednika Tomislava Nikolića, a koji je poručio kako su Srbi "spremni na rat".

Zapadni zvaničnici govore o opasnom vakuumu moći koji se stvara u toj regiji. Diplomate ne žele zvanično govoriti o tome, ali smatraju kako Rusija i njeni saveznici u Srbiji žele iskoristiti ovaj trenutak nesigurnosti kako bi se nametnuli na terenu.

"Rat dolazi, šapće se u beogradskim kafićima", piše Mekinon.

Filip Pinington, kanadski ambasador u Beogradu, naveo je da se nedavne tenzije mogu povezati za aprilskim predsedničkim izborima pošto i predsednik Nikolić očekuje drugi mandat.

General KFOR-a Đovani Fungo uporedio je Kosovo sa Etnom.

- Trupe KFOR-a su primetile sve veću upotrebu deljivih simbola na severu Kosova, kao što su bilbordi Trampa i zid u Mitrovici. Grafiti u Beogradu i Mitrovici direktno se vezuju i za situaciju u Ukrajini: Krim je Rusija, Kosovo je Srbija - kaže on.

- To je veoma stabilni vulkan po kome možete hodati, ali unutra, magma ide veoma brzo, i morati biti svesni da može biti pukotina. Magma sada ide brže - dodao je general.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.