Toše Proeski i spomenik: Na koga liči statua pevača na mestu njegove pogibije

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 14:09

Toše Proeski i spomenik: Na koga liči statua pevača na mestu njegove pogibije

Kip pevača je postavljen u centru Nove Gradiške u Hrvatskoj gde je pevač poginuo 2007. godine, autor je vajar Slavko Bunić.

Spomenik Tošetu Proeskom postavljen je za vikend u hrvatskom mestu Nova Gradiška, gde je makedonski pevač poginuo pre 14 godina u saobraćajnoj nesreći.

Statua pevača, vrlo popularnog u celom regionu, izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Za rad vajara Slavka Bunića mnogi su rekli da ne liči na Proeskog i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ga "ni Makedonci ne bi prepoznali".

Ovo je još jedan u nizu spomenika koji su podignuti, a da ne liče na ljude kojima su posvećeni, ocenjuje istoričar umetnosti Nenad Makuljević.

"Spomenik kao spomenik ne mora da bude portret, ali ako je portret u pitanju, onda bi morao da liči na predstavljenu figuru i to je jedan aksiom", kaže za BBC na srpskom profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ko je bio Toše Proeski?

Todor Toše Proeski rođen je 25. januara 1981. u makedonskom gradu Kruševu.

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata generacije, a bio je jedan od prvih muzičara koji je posle rata imao obožavatelje na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Poginuo je u blizini Nove Gradiške 16. oktobra 2007. kada je imao 26 godina.

Spomenik njemu u čast tek je jedan u nizu koji su se našli na meti komentara i podsmeha u regionu.

Hrvatski vajari Dubravko Radman i Lenko Krizmanić uz pomoć Elvisa Štifanića iz Baderne prvi su u belom bračkom mramoru isklesali 2,5 metra visok i tonu težak spomenik prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Zbog podignutih ruku neke je podsećao na lego figuricu robota, a dobio je i nadimak "Franjo u suknji", pisali su hrvatski mediji.

U Hrvatskoj su na meti kritika bili i brojni drugi spomenici Tuđmanu, ali i proslavljenom košarkašu Draženu Petroviću u Šibeniku, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1993. godine.

Statua nekadašnje prve dame Amerike Melanije Tramp postavljana je dva puta u blizini njenog rodnog mesta u Sloveniji.

Prvobitnu drvenu, koja je izazvala brojne komentare, nepoznati ljudi su zapalili nedugo nakon što je podignuta 2019. godine, a zatim ju je zamenila bronzana.

Statuu u plavoj haljini neki su opisali kao "sramotnu", ili je nazivali "Štrumfeta" i govorili da ne izgleda kao Melanija Tramp.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Toše Proeski i spomenik: Na koga liči statua pevača na mestu njegove pogibije

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2021

Kip pevača je postavljen u centru Nove Gradiške u Hrvatskoj gde je pevač poginuo 2007. godine, autor je vajar Slavko Bunić.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.