Tasovac: Posle ulaska u politiku nema kajanja

Izvor: Blic, 07.Mar.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Posle ulaska u politiku nema kajanja

“Postoje samo dve stvari u životu posle kojih nema kajanja. Druga od njih je ulazak u politiku i Vladu Srbije”, izjavio je Ministar kulture i informisanja u ostavci Ivan Tasovac. Ivan Tasovac

U intervjuu za "Nedeljnik" Tasovac je, govoreći o sve lošijem stanju u medijima, rekao da od njega niko nije tražio da poboljša stanje u medijima, već da se stavi na jednu političku stranu.

- Ne pada mi na pamet, jer, kada bih to uradio, to bilo eksplicitno protiv medija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dakle, neću biti ja taj koji zabranjuje, cenzuriše i propisuje medijima pravila ponašanja - rekao je Tasovac i dodao da za početak medije mora da zaštiti od sebe.

- Zatim idemo na stvaranje institucionalnog okvira za njihovo funkcionisanje, što je Ministarstvo i uradilo, privodeći kraju medijske zakone. Ni to, naravno, neće biti dovoljno sve dok pred društvo, dakle na prostoru širem od politike, ne postavimo problem medija - ocenio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, onoliko koliko je društvo u stanju da to postavi kao društveni problem, toliko će biti uspešno u rešavanju, a da se sve ostalo svodi na to "da su mediji dobri kad napadaju vas, a loši kad napadaju mene".

Tasovac smatra da je povećanje budžeta Ministarstva za kulturu i informisanje u 2014. godini sa 0,6 na 1,5 odsto ukupnog budžeta, iz kojeg više od polovine ide samo za programe kulture, značajan pomak.

-Kako god da je stanje loše, verujem da javnost vidi da se nešto menja, makar utoliko da smo podigli zavesu i iskopali rovove, započeli borbu i usmerili reflektore, ali ne prema problemima, već prema rešenjima - rekao je Tasovac.

Ministar kulture je primetio da je veći deo prošle godine prošao u debatama o tome hoće li biti muzičkih festivala "Nišvil" i "Egzit" i u slavljenju jubileja Milanskog edikta, koji se, kako je dodao, nije slavio ni u Milanu.

Na taj jubilej je, "najviše zahvaljujući umetnički siromašnoj predstavi "Konstantin", otišlo i ono malo novca namenjenog kulturi".

- Nije posao Vlade Srbije da osmišljava kulturno-umetničke programe, niti Ministarstva da se ponaša kao producent, još manje kao estradni menadžer. Uzgred, mislim da je trenutak da to shvate i lokalne samouprave, naročito oko novogodišnjih praznika -naglasio je Tasovac.

Prema njegovim rečima, institucije kulture su te koje imaju odgovornost i obavezu da same prepoznaju važnost datuma koji treba da budu utisnuti u kolektivno sećanje.

- Ne verujem da sam u stanju da smislim bolji program obeležavanja jubileja, uključujući i ovogodišnje, od recimo 370 institucija kulture i umetnosti, koliko smo do sada uključili u program obeležavanja Velikog rata, koji će početi u julu - dodao je Tasovac.

Na pitanje da li ima ambicije da ostane ministar, budući da je konkurisao za direktora Filharmonije, Tasovac je upitao šta ima normalnije od toga da svaki ministar u tehničkom mandatu razmišlja o povratku u svoju osnovnu profesiju, pod uslovom da je ima.

- Postoje samo dve stvari u životu posle kojih nema kajanja. Druga od njih je ulazak u politiku i Vladu Srbije. Ne mislim da politika mora biti blato. To je prebrz, ali, ruku na srce, i za sada opravdan zaključak nastao na posmatranju broja onih koji vole da se valjaju - rekao je Tasovac.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.