Tadić: U administraciji na  hiljade fiktivnih radnih mesta

Izvor: Blic, 19.Avg.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: U administraciji na hiljade fiktivnih radnih mesta

Vlada Srbije na pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji počinju u ponedeljak, izneće, uz povećanje budžetskog deficita, detaljan predlog o tome kako će da smanji potrošnju - kresanjem glomazne državne administracije. Takvu strategiju su juče potvrdili Boris Tadić, predsednik Srbije, i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije. Tadić je rekao da u administraciji postoji „na hiljade i hiljade" fiktivnih radnih mesta, što opterećuje privredu, i da takvo stanje mora da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekine.

- Mora se uspostaviti unutrašnja disciplina, moramo srediti naše javne finansije i moramo konačno razumeti da želje koje imamo i koje su opravdane, jer niko ne živi dovoljno dobro, podrazumevaju da moramo mnogo više radimo - naglasio je Tadić.

Predsednik je ponovio ono što je u nekoliko navrata najavljivano od početka godine, a to je plan o smanjivanju državne administracije u kojoj postoji, kako kaže Tadić, isuviše „fiktivnih radnih mesta".

- Najbolja ekonomska politika je investiranje u privredu i stvaranje produktivnih radnih mesta, a ne lažnih. U našoj administraciji ima hiljade i hiljade radnih mesta koja postoje fiktivno. To opterećuje našu privredu mera i takvo stanje mora da se prekine - kaže Tadić.

Mlađan Dinkić je juče potvrdio da će pored povećanja deficita, Vlada predložiti MMF trajno reformisanje državne uprave i javnih službi, o čemu je „Blic" već pisao. Dinkić je objasnio da će se tako sistemski smanjiti udeo javne potrošnje u bruto društvenom proizvodu.

- Na taj način uspostaviće se nova ravnoteža, i to je racionalnije od povećanja PDV - kazao je ministar.

On je uveren da će MMF prihvatiti ovaj predlog jer je tokom jula i avgusta povećan priliv sredstava u budžet.

- Obezbedili smo sredstva za finansiranje manjka u državnoj kasi do kraja godine. Kada izađemo iz recesije, stvoriće se prostor i za smanjenje udela budžetskog deficita u BDP, jer će doći do privrednog rasta, a samim tim će se povećati i javni prihodi - rekao je ministar ekonomije.

Ekonomisti ne sumnjaju da će MMF odobriti veći deficit u državnoj kasi, ali svi odreda kažu da Vlada ovoga puta mora imati ozbiljan i ubedljiv plan.

Vladimir Vučković, profesor ekonomije na „Megatrend univerzitetu", kaže za „Blic" da kada je MMF ove godine u aprilu prvi put posetio Srbiju, Vlada nije bila spremna za pregovore.

- Ako bismo ovoga puta dali uverljive projekcije na kratak i srednji rok, MMF bi pristao na povećanje deficita. To znači da u narednim godinama moraju da se uspostave zdrave javne finansije koje podrazumevaju temeljne reformske procese - kaže Vučković.

On ističe da je najgora varijanta ona koju je Vlada primenjivala do sada, a svodila se na različite izjave o merama koje građani treba da očekuju posle odlaska MMF.

Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište sumnja da će vlasti sprovesti u delo smanjenje birokratije i javne potrošnje jer su, kako ističe, istu stvar obećali i pre godinu dana. U slučaju da se ispune najave koje stižu iz samog vrha države, to će, prema mišljenju Stevanovića, biti najbolja moguća mera.

I Ismail Musabegović, profesor ekonomije na Bankarskoj akademiji, smatra da smanjenje zaposlenih u prosveti, zdravstvu, državnoj upravi i lokalnoj administraciji treba da bude cilj kako pregovora tako i opšte vladine politike. - Međutim, to ne može dati efekte ove godine, ali već u narednoj bi se mogle osetiti neke uštede - kaže Musabegović.

Ministarka na odmoru do kraja sedmice

Ministarka finansija Diana Dragutinović među poslednjima je otišla na odmor iz vladinog kolektiva. Naime, pošto je otišla prošle nedelje, ministarka će se odmarati do kraja ove sedmice pa neće biti prisutna na redovnoj sednici Vlade u četvrtak.

Od obveznica šest milijardi dinara

Na jučerašnjoj aukciji trezorskih zapisa država je prodala celu emisiju obveznica od šest milijardi dinara i time ostvarila novi priliv za deficitarni budžet. Hartije od vrednosti prodate su po kamatnoj stopi od oko 12 odsto i sa rokom dospeća od tri meseca. Država je inače od početka godine počela prvi put da emituje trezorske zapise i do sada je prikupila više od 70 milijardi dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.