Tači za Gardijan: Sporazum moguć, bez ukidanja takse, nema odgovora...Kako?

Izvor: B92, 15.Apr.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači za Gardijan: Sporazum moguć, bez ukidanja takse, nema odgovora...Kako?

London -- Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da je sporazum s Beogradom moguć ove godine, ali da nema planova za ukidanje tarifa na robu iz Srbije.

On je za britanski Gardijan rekao da je sporazum o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda i dalje moguć, uprkos ozbiljnim zastojima poslednjih nekoliko meseci.

"Moramo da sednemo čak i s našim najljućim neprijateljima, ali bez ikakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduslova, i pokušamo da slušamo jedni druge", rekao je Tači britanskom listu uoči konferencije u Berlinu koja će se održati 29. aprila.

Prema njegovim rečima, on je uložio sav politički kapital koji je izgradio za dve decenije u uspeh dijaloga, kao i da bi cena neuspeha bila šteta za ceo region.

"U trenutnim okolnostima, sa ovim tenzijama, ne vidim zašto bi ijedan strani investitor došao i ulagao u naš region. Jedino mirovni sporazum može da donese napredak", rekao je Tači.

On je dodao i da bi demarkacija granica mogla da bude deo svakog "sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznanju" i istakao da ne može biti graničnih ili etničkih linija i da će i Kosovo i Srbija ostati multietničke sredine.

Govoreći o Srbima na Kosovu i predsednicima opština na severu koji su podneli ostavke nakon uvođenja taksi u novembru prošle godine, on je rekao da su se Srbi povukli iz političkog života na Kosovu.

"Niko nema odgovor kako da se krene napred, a najveće žrtve su stanovnici Kosova, a posebno kosovski Srbi", rekao je Tači.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.